Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакли на френския хореограф Клод Брюмашон на сцената на Държавна опера - Стара Загора

България отбелязва Международния ден на танца 29 април

7
Снимка: operasz.bg

"Танцът е скритият език на душата", казва една от най-известните хореографи и танцьори на XX век Марта Греъм. Универсален език – изкуство без граници, убеждения и предразсъдъци, който официално отбелязва своята космополитност на 29 април – Международния ден на танца. Честването му води началото си от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО и съвпада с рождената дата на френския хореограф Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографията, който влиза в историята като "бащата на съвременният балет".

В България едно от големите събития, посветени на този ден, ще бъде на сцената на Държавна опера - Стара Загора с три премиерни заглавия от цикъла "Балет без граници". Две от тях са съвременни дуетни хореографии, съчетали връзката с френската традиция в съвременното изкуство и българската следа в него. На 28 и 29 април за първи път публиката на операта в Стара Загора ще види спектаклите "Неопитомените" и "Пиедесталът на девиците" на световноизвестния хореограф Клод Брюмашон и неговия съмишленик и танцьор Бенжамен Ламарш. Като асистент е привлечен българинът Християн Бакалов, за когото всъщност през 1992 година е създаден дуетът "Неопитомените".

"Този дует бележеше моето начало като истински професионален танцьор във Франция. Аз бях тогава на 19 години, току-що напуснал България и озовал се в редиците на "Младия Балет на Франция" в Париж – разказва Християн Бакалов специално за Радио България. – Клод и Бенджамен бяха първите, които ме отгледаха като съвременен актьор, защото аз бях завършил Националното хореографското училище в София, но нямах почти никаква основа за съвременния танц. Така че това беше и като едно второ мое училище при тях. И сега да ги видя тук, в България, да видя как това предаване на щафетата продължава, как срещат други млади танцьори, в които пробуждат желанието да бъдат различни, да бъдат щедри с публика, да откриват нови пространства у тях като изпълнители, и като хора, ме прави невероятно щастлив и дори не мога да го обясня с думи. Надявам се повече хора да могат да ги видят, защото съм убеден, че ще бъде невероятен танцов спектакъл."

След това стремглаво и "неопитомено" начало, кариерата на Християн Бакалов продължава в Националния хореографски център "Claude Brumachon" в Нант. С трупата в продължение на 7 години реализира световни турнета в Европа, Латинска Америка, Африка и САЩ. Във френската столица той печели и наградата на "Rayonnement de L'Opera de Paris". В първото десетилетие от новия век българинът работи като хореограф за City Center – Ню Йорк, Theater de Ranelagh – Париж, Консерваторията на Сеул – Корея, Консерваторията на Лион – Франция, Френския театър в Прага, Държавното хореографско училище – София, Балет Арабеск – София и Софийската Национална опера. Но никога не губи връзка с онзи първи френски ритъм, който опитомява езика на душата му.

И днес, трийсет години по-късно, се случва невероятната възможност "Неопитомените" да бъде изигран на българска сцена, а Бакалов влиза в ролята на асистент-хореограф. Само преди две години спектакълът влиза в репертоара на Парижката опера, а след премиерата в Държавната опера в Стара Загора, ще стане част и от програмата на Миланската скала с участието на Роберто Боле. Тази световна динамика на постановката вдигнала много високо очакванията към балетната трупа в Стара Загора, която Християн определя като интернационална.

"Ние говорим само на английски език, защото повече от половината от танцьорите тук са чужденци, и мисля, че френските ни гости останаха много доволни" – със задоволство казва българинът. И допълва, че тези две хореографии на Клод Брюмашон са безвременни и след трийсет години публиката ще продължи да ги гледа с възхищение. След премиерните дати спектаклите ще бъдат играни и през лятото, като се планира и гостуване в София. А междувременно Християн Бакалов подготвя нов спектакъл в столицата и се готви да трансформира три знакови пространства на открито в Пловдив в обекти на съвременното изкуство, но за този свой проект той ще разкаже съвсем скоро специално за Радио България.

*Двата дуета на Клод Брюмашон и Бенжамен Ламарш в Държавна опера - Стара Загора се реализират с подкрепата на Френския институт в София и Посолството на Република Франция в България


Снимки: operasz.bg

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10