Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Япония ще си сътрудничат в IT сектора

Снимка: INSAIT

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация, включваща представители на водещи японски компании, посетиха и проведоха срещи в INSAIT - Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София. По време на първата за последните 50 години визита на японски министър на икономиката бяха обсъдени възможностите за разширяване на бизнес контакти в сферата на технологиите и беше подписана съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в IT сектора и иновациите между двете страни. Ясутоши Нишимура се срещна с български учени, предприемачи и с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните десетилетия.

Снимки: INSAIT

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00
Владимир Малинов и Димитър Главчев

Първата доставка на ядрено гориво от “Уестингхаус” вече е в АЕЦ “Козлодуй”

Първата доставка на свежо ядрено гориво, произведено от американската компания “Уестингхаус”, вече е на площадката на АЕЦ “Козлодуй”, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов, който заедно с премиера Димитър Главчев посети централата. През..

публикувано на 20.04.24 в 15:14