Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Япония ще си сътрудничат в IT сектора

Снимка: INSAIT

Министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура и делегация, включваща представители на водещи японски компании, посетиха и проведоха срещи в INSAIT - Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София. По време на първата за последните 50 години визита на японски министър на икономиката бяха обсъдени възможностите за разширяване на бизнес контакти в сферата на технологиите и беше подписана съвместна декларация за задълбочаване на сътрудничеството в IT сектора и иновациите между двете страни. Ясутоши Нишимура се срещна с български учени, предприемачи и с вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Японските инвестиции в България надхвърлят 100 млн. евро, а стокообменът за изминалата година достига 325 млн. щ. д. През 2023 г. се навършват 50 години от началото на сътрудничеството между „Ел Би Булгарикум“ и японската компания „Мейджи“, а българското кисело мляко вече е познато и в други азиатски държави като Китай, Тайланд и Сингапур, стана ясно по време на срещата. Стоянов запозна колегата си, че от тази седмица подобно стратегическо партньорство започва и с Монголия и подчерта, че Япония има водещ принос за успехите на българските продукти в Азия в последните десетилетия.

Снимки: INSAIT

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13