Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дългият път“ – фотографска изложба на Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу в София

7
Балчик, България, от серията Black sea, © Ванеса Уиншип/Agence VU'

Известните британски фотографи Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу ще представят за първи път творбите си в София. Тяхната изложба е озаглавена „Дългият път“ и е създадена специално за пространството на галерия „Синтезис“. Авторите ще присъстват лично на откриването, което ще се състои на 12 май.

Туапсе́, Русия, от серията Black sea, © Ванеса Уиншип/Agence VU'

Фотографиите, включени в експозицията проследяват над 30-годишния път, който Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу изминават заедно от студентските им години в Лондон, през документални серии заснети във Великобритания, Италия и Индия, работата им в Косово, Албания и Сърбия по време на Косовската война. Включени са техни творби от различни държави в Източна Европа и Балканите, включително от България, както и последните им проекти в САЩ.

Хаккяри, Турция, от серията Fault Lines/Turkey/East/West,© Джордж Георгиу

Днес двамата фотографи поделят времето си между английския град Фолкстън и българското село Мандрица.

Ванеса Уиншип и Джордж Георгиу са сред големите имена на международната фотографска сцена. Те са членове на фотографските агенции VU’ и Panos/Prospekt, а работата им е показвана в институции като МоМА в Ню Йорк и Барбикан в Лондон. Изложбата им в София „Дългият път“ е част от програмата на Европейската нощ на музеите на 13 май.

Кукъс, Албания, от серията Balkan Journey, © Ванеса Уиншип

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40