Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Николай Тонков представя във Виена свои творби, създадени на iPAD

Снимка: Facebook/ Nikolay N. Tonkoff

Цифрови принтове, създадени на iPAD под наслов „Цветни полета“ привличат вниманието на виенчани тези дни. Автор на необичайните творби е художникът Николай Тонков. Неговите висококачествени дигитални принтове, включени в изложбата, са в лимитиран тираж и могат да бъдат разгледани до 25 май, съобщават от Българския културен институт „Дом Витгенщайн” в австрийската столица, организатор и домакин на събитието.

Работейки с iPad, Николай Тонков успява да размие разделителната линия между дигиталното и класическото изкуство в своите творби. Ярките и динамични цветове са запазена марка на художника, който с наслада облича чувствата в наситени нюанси на зелено, червено, жълто и с няколко щриха създава празник за сетивата. 

Николай Тонков завършва специалност живопис в Националното училище за изящни изкуства в София. Но в бурните години на прехода младият творец заминава за Берлин, където записва специалност графичен дизайн, и се насочва към приложната графика. А сред най-успешните му проекти е Like.Bulgaria – една от редките позитивни кампании за България, която даде различна и оптимистична перспектива към страната ни.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Съюзът на българските писатели е най-старата писателска организация в Европа

На 16 ноември 2023 г. е официалното отбелязване на 110-ата годишнина от основаването на най-старата писателска организация в Европа – Съюзът на българските писатели (СБП). Тържественото събитие ще се проведе в Централния военен клуб в София, под..

публикувано на 02.10.23 в 13:08

БНР премиерно показа нова версия на знаковата песен „Притури се планината“

50 години след първия запис на "Притури се планината", БНР представи премиерно нова версия на знаковата българска фолклорна песен. Изпълнението е с участието на Детския радиохор, Симфоничния оркестър и Оркестъра за народна музика на БНР.  Покойният..

публикувано на 02.10.23 в 12:20

Панаир на езиците в центъра на София

Навръх Международния ден на преводача и по повод Европейския ден на езиците (26 септември), Градската градина в София се превръща в арена на Езиков панаир. На него ще бъдат представени осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и..

публикувано на 30.09.23 в 05:45