Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Тонков представя във Виена свои творби, създадени на iPAD

Снимка: Facebook/ Nikolay N. Tonkoff

Цифрови принтове, създадени на iPAD под наслов „Цветни полета“ привличат вниманието на виенчани тези дни. Автор на необичайните творби е художникът Николай Тонков. Неговите висококачествени дигитални принтове, включени в изложбата, са в лимитиран тираж и могат да бъдат разгледани до 25 май, съобщават от Българския културен институт „Дом Витгенщайн” в австрийската столица, организатор и домакин на събитието.

Работейки с iPad, Николай Тонков успява да размие разделителната линия между дигиталното и класическото изкуство в своите творби. Ярките и динамични цветове са запазена марка на художника, който с наслада облича чувствата в наситени нюанси на зелено, червено, жълто и с няколко щриха създава празник за сетивата. 

Николай Тонков завършва специалност живопис в Националното училище за изящни изкуства в София. Но в бурните години на прехода младият творец заминава за Берлин, където записва специалност графичен дизайн, и се насочва към приложната графика. А сред най-успешните му проекти е Like.Bulgaria – една от редките позитивни кампании за България, която даде различна и оптимистична перспектива към страната ни.

Съставил: Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изнасят на търг картини на Иван Мърквичка и Владимир Димитров-Майстора

Търг, посветен на модерното и поствоенно българско изкуство, включващ селекция от 104 произведения на изкуството, ще се проведе в София на 2 април в Hyatt Regency Sofia, предаде БТА. Сред творбите са знакови творби на Ярослав Вешин и три женски..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55