Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вокална група „Радиодеца“ ни пренася в детството с концерт

Предстои им пътуване до Франция, където ще представят България в Международния фестивал на изкуствата в долината на Лоара

Снимка: архив

Най-малките в БНР – Вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова – за пореден път излизат на сцената на емблематичното ни Първо студио на 18 май от 19.00 ч., за да ни представят музика от български и световни детски филми. Този път с тях ще бъдат и музикантите от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, както и актьорът Симеон Владов. Концертът се казва "Филмите на детството" и е чакан много време – планиран е още преди пандемията. Илина Тодорова разказва:

"Това е проект, който сме правили и преди, но тогава не успяхме да покрием цялата програма. А сега в изпълнение на нашите деца ще прозвучат всички песни от този концерт. Първо, те са български песни от детски филми, и след това са песни от известни световни анимационни филми, като мога да загатна за "Цар Лъв", "Търсенето на Немо", "Книга за джунглата“ – все любими на децата. И българските също – ние искаме да припомним за тези филми, с които са израсли поколения, като "Таралежите се раждат без бодли", "Изпити по никое време", "Фильо и Макензен",  "Неочаквана ваканция"… Филмите са създадени 70-те, 80-те години, но песните са много красиви, с хубава мелодика. Самите песни са уникални, те могат да съществуват и извън филма и мисля, че го доказват толкова години."

На концерта, преди всяко изпълнение ще има история, свързана с песента – кога и от кого е създадена, какво разказва самият филмов сюжет. Повечето от българските мелодии са на композитора Петър Ступел, с което изпълнителите отбелязват 100 години от рождението му. В края на концерта са подготвили една изненада – завършват с песен на Вили Казасян, с което искат да отдадат почит на създателя на Биг бенда на БНР. Аранжиментите са дело на цяло съзвездие: Александър Бръзицов, Любомир Денев, Любомир Денев - син, Руслан Карагьозов, Георги Красимиров – Герасим.

Дни след концерта, "Радиодеца"-та се изправят пред още едно предизвикателство - заминават за френския град Льош, където от 21 до 26 май ще представят България в Международния фестивал на изкуствата в долината на Лоара. Там имат вече четири успешни участия, дори по време на пандемията са се включили няколко пъти онлайн. Сега събитията на живо са възстановени и малките ни певци ще се срещнат със свои приятели от Мексико, Йордания, Виетнам, Италия… Програмата, с която нашите "Радиодеца" ще се представят пред тях, включва и две от песните, които ще пеят на концерта в Първо студио на БНР на 18 май. Според диригента на вокалната група Илина Тодорова, участието на децата в този форум е изключително полезно:

Илина Тодорова

"Искам да видят всички хора, които са там, че има едни прекрасни български деца, талантливи, които пеят хубаво, говорят езици… В същото време те пък общуват чрез изкуствата – дали чрез танц, дали чрез някаква игра, има и други музикални изпълнения, някои свирят на инструменти, преди четири години имаше и хор от Съединените щати… Наистина е интересно. И това е нещо много ценно, което им дава един импулс и мисля, че ги променя към добро."

За да представят България, малките ни певци са подготвили видео с дрон над Белоградчишките скали. Традиционно гостуват и в един от класовете на престижното международно училище "Сент Дени", където учат деца от цял свят – САЩ, Южна Корея, Казахстан и др. Тогава учениците задават въпроси на нашите деца за страната им и изработват от хартия националния флаг на държавата, която гостува.

"Най-интересното е, че една година имаше клас, трети или четвърти, и децата бяха облечени в такива дрехи – в бяло, зелено и червено. Изключително приятно – да отидеш някъде на другия край на Европа и да видиш едни малки деца, които с нетърпение очакват да им разкажеш нещо."

Нашите "Радиодеца"отговарят на въпросите за България, пеят химна, разказват какво е съдържанието на текста на песните, които изпълняват – децата общуват и по този начин всеки от тях е един малък посланик на българската култура.

Във видеото можете да чуете някои от песните в продукцията „Филмите от детството“, с главни действащи герои вокална група „Радиодеца“ и Биг бенда на БНР, с диригенти Илина Тодорова и Антони Дончев.

Снимки: архив, БНР, Ани Петрова
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Теодосий Спасов и неговият квинтет гостуват на българите в САЩ и Канада

"Теодосий Спасов фолк квинтет" е на турне в САЩ и Канада. Поканата е на Посолството на България в САЩ, а поводът – 120 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Концертите в периода 24 септември – 6 октомври..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като..

публикувано на 22.09.23 в 10:15

Хор „Български гласове – Ангелите” започва европейско турне

Женският народен хор „Български гласове – Ангелите“ започва днес европейското си турне. Първият концерт е тази вечер в Хоофдорп, Нидерландия, в 20:15 часа местно време. Следват концерти в Хеерлен на 22 септември, в Херфорд на 23 септември, в Копенхаген на..

публикувано на 21.09.23 в 16:53