Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България дели общ павилион със седем страни на кинофестивала в Кан

Снимка: nfc.bg

Страната ни има своето място на филмовия пазар, съпътстващ 76-ото издание на филмовия фестивал в Кан. Българският представителен щанд (павилион 131) е споделен с Кипър и още шест балкански държави - Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения, Сърбия, Черна гора и Северна Македония.  

В рамките на започващия днес фестивал Националният филмов център ще организира две събития – на 20 май Happy Hour заедно с Кипър, и на следващия ден There Is No Place Like Now съвместно с Израел на тема копродукции и общи проекти. Българският продуцент Ваня Райнова пък е селектирана в рамките на инициативата на European Film Promotion, която представя обещаващи европейски продуценти, свързвайки ги с потенциални творчески партньори. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Кадър от филма „20 дни в Мариупол“

Счупено стъкло с форма на сърце или какво е истинското лице на войната – започва фестивалът „ОКО“

„Героите са сред нас, не само в приказките! Украйна е пълна с герои, но мнозина от тях са мъртви“ – така започва разговорът ни бесарабската българка Тетяна Станева , сценарист, режисьор и директор на Международния етнографски филмов..

публикувано на 29.09.23 в 10:45

България ще бъде достойно представена на Световния фестивал на културата във Вашингтон

Световният фестивал на културата се готви за своето четвърто издание, което тази година ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Фестивалът се организира от Фондация "Изкуството да Живееш" с основател Гурудев..

публикувано на 29.09.23 в 10:15
Стефан Командарев

Претендентът за „Оскар“ „Уроците на Блага“ взе 7 „Златни рози“ във Варна

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев и „Диада“ на Яна Титова си поделиха голямата награда за пълнометражен филм в 41-вото издание на фестивала на българското кино „Златна роза“. Журито във Варна изтъкна, че и двата филма са „феноменални, ангажирани и..

публикувано на 29.09.23 в 09:32