Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Композиторът Любомир Денев с камерна опера, посветена на Пейо Яворов

Снимка: Община Чирпан

Трагичната съдба на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов вдъхнови българския композитор Любомир Денев да създаде музиката към камерната опера "Стон или Трагедията на Яворов", чиято премиера е на 29 май от 20 часа на сцената на Летния театър в парк "Аязмото" – Стара Загора. Диригент ще бъде самият композитор.

Творбата ще бъде изпълнена и в родната къща-музей на поета в Чирпан на 31 май, както и в София на 2 юни в НДК- театър "Азарян", в рамките на обичания от столичани фестивал "Софийски музикални седмици". Либретото, дело на Бойко Илиев, проследява сложните отношения в любовния триъгълник с двете музи на Яворов – Лора и Мина. Музиката съчетава типична за времето песенност и елементи от някои характерни за началото на 20 век танцови жанрове с подчертана съвременна театралност.

Съставил: Йоан Колев

Още от категорията

Теодосий Спасов и неговият квинтет гостуват на българите в САЩ и Канада

"Теодосий Спасов фолк квинтет" е на турне в САЩ и Канада. Поканата е на Посолството на България в САЩ, а поводът – 120 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Концертите в периода 24 септември – 6 октомври..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като..

публикувано на 22.09.23 в 10:15

Хор „Български гласове – Ангелите” започва европейско турне

Женският народен хор „Български гласове – Ангелите“ започва днес европейското си турне. Първият концерт е тази вечер в Хоофдорп, Нидерландия, в 20:15 часа местно време. Следват концерти в Хеерлен на 22 септември, в Херфорд на 23 септември, в Копенхаген на..

публикувано на 21.09.23 в 16:53