Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Напусна ни проф. Иван Черноземски- международен експерт в борбата с рака

Снимка: 24zdrave.bg

На 90-годишна възраст си отиде проф. д-р Иван Черноземски, здравен министър 1990 -1991г., дългогодишен експерт на СЗО в Международната агенция за борба с рака, директор на Националния онкологичен център (1987-89 и 1995–2000 г.), член на Висшия медицински съвет към Министерството на здравеопазването. Написал е над 200 статии в различни специализирани медицински издания и множество монографии.

Проф. Черноземски е носител на ордени „Стара планина” Първа степен,“Кирил и Методий” Първа степен. Отличен е и като „Лекар на България“ и „Медик на годината за цялостен принос в борбата с онкологичните заболявания“. През 2012 г. СБАЛ по онкология му присъжда и Златен медал за цялостен принос в областта на онкологията.

Поклон пред паметта му!


Още от категорията

Мирослав Петков – първи тромпет на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам

Той е свирил на едни от най-големите световни сцени. Казва, че не е от най-притеснителните музиканти, но когато застане пред родна, варненска, публика нещата са различни. Цялата "тежест" на славата и гордостта от усеща свирейки пред семейството,..

публикувано на 27.09.23 в 11:30

Харалампи Тачев – художникът, който знаеше как да направи от София красива столица

Пищни орнаменти, изящество и внимание към детайла – с това се отличават фасадите и вътрешната украса на малкото оцелели до наши дни обществени сгради, строени в началото на миналия век. Всеки жител на София веднага би разпознал емблематичните..

публикувано на 17.09.23 в 06:05
Ева Великова

Ева Великова е първата българка, спуснала се по най-високия водопад в света

Ева Великова е първата българка, спуснала се по най-високия водопад в света – Анхел . Цялото приключение е отнело около 2 седмици през ноември преди година, но медиите съобщават за българката чак сега.  Водопадът е с обща височина 1054 m, но тъй..

публикувано на 03.09.23 в 10:05