Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вълкът и седемте козлета оживяват в мюзикъл на 1 юни

5
Снимка: nbu.bg

Пъстър, весел и много забавен обещава да бъде Международният ден на детето и в Нов български университет. Студентите и техните преподаватели са подготвили мюзикъла „Вълкът и седемте козлета“ на композитора Александър Владигеров-баща по либрето на Димитър Димитров. На сцената на Университетския театър отново ще "оживеят" седемте палави козлета Скокливка, Бърборко, Страхливка, Всезнайко, Малчуган, Закачко и Бодливко, а също Майката коза, Страшният вълк, Славей горски, за да разкажат любимата детска приказка. В либретото на спектакъла финалът за Вълка не е толкова лош – изпращат го в зоопарка, за да се научи на обноски.

Режисьор е Симеон Симеонов, който работи в екип с гл. ас. д-р Христина Дякова - сценографа и Павлета Дойчинова – хореограф.

Музикален ръководител на продукцията е главен асистент д-р Ани Линчева, която сподели за Радио България: "Избрахме това произведение не само заради прекрасната музика на Владигеров, но и заради аудиторията – децата са истински и искрени в реакциите си. Това ще бъде четвъртото представление по настоящия проект. Естествено съставът постоянно търпи промени, тъй като някои студенти завършват, идват други и т.н. Но залата винаги е пълна."

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Факултета за базово образование, а участниците са студенти от курсовете и програми по сценична интерпретация, актьорско майсторство, музикална и танцова практика, поп и джаз пеене и др. По време на онлайн обучението през 2020 – 2021 г. сценичното представяне е било осуетено, но в НБУ е направен аудио запис, който можете да чуете тук:

Нека припомним, че мюзикълът "Вълкът и седемте козлета" е създаден през 1973 г. Поставян е в повече от 15 театъра в страната ни, многократно е представян в Русия, Гърция, Германия, бивша Югославия. Партитурата е изпъстрена с музикални шеги и богата палитра от цитати (от класиката до българската естрада), което прави представлението забавно и за възрастните. Първото представление за тази година е на 1 юни в Университетски театър на НБУ (ул. "Монтевидео" № 21) от 18 часа, а входът е свободен.


Информация: Албена Безовска

Снимки: Косьо Хаджигенчев

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Теодосий Спасов и неговият квинтет гостуват на българите в САЩ и Канада

"Теодосий Спасов фолк квинтет" е на турне в САЩ и Канада. Поканата е на Посолството на България в САЩ, а поводът – 120 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави. Концертите в периода 24 септември – 6 октомври..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като..

публикувано на 22.09.23 в 10:15

Хор „Български гласове – Ангелите” започва европейско турне

Женският народен хор „Български гласове – Ангелите“ започва днес европейското си турне. Първият концерт е тази вечер в Хоофдорп, Нидерландия, в 20:15 часа местно време. Следват концерти в Хеерлен на 22 септември, в Херфорд на 23 септември, в Копенхаген на..

публикувано на 21.09.23 в 16:53