Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските културни следи в Италия - част от на семинар в Неаполския университет

Филм по повод 30-години от кончината на великия български бас Борис Христов бе част от програмата

Борис Славчев Снимка: предоставена от Венета Ненкова

В Неаполския университет "Ориентале" се проведе цикъл от семинари под заглавието „Маршрути на българската култура в Италия“. Идеята е на д-р Мая Падешка – лектор по български език и литература.

"Семинарът представи задълбочено изследване на пътищата на българската култура и в Италия между историята и литературата, между изкуството, традициите и духовността, тръгвайки от Алцек в Южна Италия (Кампобасо, Изерния, Беневенто и Баяно), продължавайки към българите в Чиленто, Челе ди Булгерия; фигурата на Йосиф II, патриарх на Константинопол и др. Беше представено делото на Кирил и Методий, както и тяхната мисия в Рим, за да се премине и през български възрожденски творци, свързали своя житейски път с Италия“, разказа за Радио България Венета Ненкова, основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация "Паралел 43" в Рим.

Специален фокус беше поставен върху музиката и певческото наследство, оставено от  ненадминатите Борис Христов, Никола Гюзелев, Николай Гяуров и Райна Кабаиванска,  покорили италианските сцени. Част от програмата бе и филмът на младия режисьор Борис Славчев, посветен на големия бас Борис Христов по повод 30-годишнината от кончината му.

"Борис Славчев завършва магистратура по театър, кино и дигитални изкуства в Римския университет "Сапиенца" и специализира кинорежисура в Академията за кино "Реноар", отново във Вечния град. Неговата дипломна работа е игралният филм "Връзката", чието действие се развива в България и Италия. Кастингът и екипът също са смесени. Филмът, по сценарий и идея на младия режисьор, печели награда за най-добър късометражен екшън филм в САЩ (Fort Smith International Film Festival 2021) и номиниран в Осака, Япония. Същата лента е финалист и в Чефалу, Италия.

Борис развива своя талант и в сферата на фотографията. Работи в тясно сътрудничество с Българския културен институт (БКИ) в Рим и неговия директор Жана Яковлева, където повече от две години снима събития на Института. Така в началото на 2023 годината в галерия „България“ е представена фотоизложбата „БКИ Рим през обектива на времето“, показваща най-интересните моменти и кадри от работата на Института“ – допълва представянето на младия режисьор Венета Ненкова. Борис Славчев е сценарист, оператор и режисьор на филма за Борис Христов, а Леонора Илиева със своя оперен бекграунд помага в продуцентския процес.

За работата по филма младият творец споделя: "Мога да кажа, че колкото повече четях и научавах за него, толкова повече той започваше да оказва влияние върху мен. Живеейки в дарената от него къща и четейки, бях погълнат от него и с часове разсъждавах върху личността му".

Когато говорим за личност от ранга на Борис Христов си даваме сметка, че става дума за сериозна подготовка, доста четене и слушане. Информацията, която има на книжен носител за него, не е никак малка, по същия начин са и филмите - има поне пет, като най-ранният е от края 70-те години с интервюта на самия Борис Христов, а последните са по повод стогодишнината от рождението му през 2014 година.

Освен изключителните вокални качества и професионализъм, Славчев споделя, че го е впечатлил най-много контрастът между пълната отдаденост на Борис Христов на музиката и любовта, с която всички негови близки говорят за него. "Борис Христов е имал рядко силен характер, който си е проличавал неведнъж. Смятам, че неоспоримите му качества на оперен певец, съчетани с непрестанна подготовка и развитие, заедно с непреклонната му взискателност към себе си и другите са в основата на неговия успех" - разказва младият режисьор.

Вижте още:

Снимки: предоставени от Венета Ненкова
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изтича срокът, в който мисиите ни зад граница да поискат съгласие за провеждане на избори

Днес изтича срокът, в който ръководителите на българските мисии зад граница трябва да поискат съгласието на приемащата държава за провеждане на избори на 9 юни т.г. и разкриване на секции в дипломатическите и консулските мисии и извън тях...

публикувано на 14.04.24 в 10:58

В Канада ще честват Ден на България в Шипка, Онтарио

От Генералното консулство на България в Торонто поканиха наши сънародници в Канада и канадските граждани да отпразнуват заедно Деня на България в град Шипка. Градчето в провинция Онтарио е основано преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено..

публикувано на 14.04.24 в 05:05
Росен Плевнелиев (вдясно)

Президентът Росен Плевнелиев сред лекторите на Bulgaria Wants You в Берлин

С видео на чужденци, избрали да живеят в страната ни, започна днешният кариерен форум за българи в чужбина “Кариера и живот – защо в България?“, който се провежда в Берлин.  “ Живеем в 21-ви век и има много мостове и начини, с които да бъдеш близо..

публикувано на 13.04.24 в 15:49