Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На празника Свети Дух се чества и денят на българите в Македония

Снимка: БГНЕС

Православният свят чества празника на Светия Дух. Отбелязва се винаги в деня след Петдесетница.

За българите Свети Дух е и ден на пробуждане на националната памет, ден на протест срещу ограбването и фалшифицирането на историческата истина за националната и културната идентичност на българите в Македония. От 1923 г. след Първата св. Война Свети Дух се чества и като празник на Македония. Той е символ на несломимия дух на българите в Македония. До просръбския преврат от 19 май 1934 г. в София на Свети дух е провеждан марш на македонските бежанци. Те преминавали по централните столични улици край посолствата на Великите сили, в знак на протест срещу несправедливите клаузи на Ньойския договор и с искане за свобода на македонските българи.


Още от категорията

Политически и църковни интереси стоят зад казуса с Руската църква в София

В края на миналата седмица свещеници от Руската църква в София бяха помолени да напуснат страната, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за архимандрит Васиан, протойерей Евгений и още един служител на храма...

публикувано на 26.09.23 в 13:15

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите..

обновено на 25.09.23 в 19:28

„Добруджа зове и ликува“ – мултимедийни презентации на РИМ - Добрич

По повод 83-годишнината от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, на сайта на Регионалния исторически музей в Добрич могат да се видят мултимедийните презентации „Добруджа зове“   и „Добрич..

публикувано на 24.09.23 в 11:35