Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изложба припомня за нобеловия лауреат Сантяго Рамон и Кахал

Снимка: БТА

Изложба, посветена на 170-ата годишнина от рождението на носителя на Нобелова награда за медицина Сантяго Рамон и Кахал (1852 –1934 г.), беше открита днес в Централното фоайе на БАН в присъствието на испанския посланик у нас Алехандро Поланко и на председателя на академията акад. Юлиан Ревалски. Сантяго Рамон и Кахал е смятан за основоположник на неврологията, а илюстрациите му и днес се използват в учебниците по медицина.  

Експозицията обобщава световните открития, донесли на учения Нобеловата награда през 1906 г. и показва как приносът му е подпомогнал развитието на българската невронаука. Освен това паната разкриват всестранната му личност – той се е занимавал също с преподаване, рисуване, литература и фотография, превръщайки се в пионер на фотографските техники за оцветяване в Испания.


БНР подкасти:

Още от категорията

Катя Танева разкрива лицата на женското сърце във фотоизложба

Двайсет и седем жени със своя история и личен мотив застават пред обектива на Катя Танева, за да станат част от “Лицата на женското сърце“. Фотографската изложба се открива в парка пред НДК в навечерието на Световния ден на сърцето - 29 септември...

публикувано на 28.09.23 в 05:35

Прочит на европейска поезия и проза в Нощта на литературата

Откъси от 21 европейски заглавия ще прозвучат днес в 16 населени места по време на Нощта на литературата. Целта на инициативата е публиката да се запознае със съвременна европейска поезия и проза чрез литературни четения.   Откъсите от книгите ще..

публикувано на 27.09.23 в 05:55
Къщата -музей на Иван Вазов в Берковица работи без почивен ден

„Твойта кошница е пълна с алени малини“ – Иван Вазов бил пленен от красотите на Берковския Балкан

Берковица, малко провинциално градче, потънало в зеленина, притихнало в подножието на величествения връх Ком (2016 м.), още пази спомена за Иван Вазов. Патриархът на българската литература пребивава тук от март 1879 г. до 18 септ 1880 и признава че..

публикувано на 22.09.23 в 09:10