Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Байканджии 2023" съвпада с откриването на новия градски парк в Априлци

7
Снимка: Велосъстезание „БАЙКанджии“ в Априлци

На 10 юни 2023 г. в Априлци ще се състои ежегодното състезание по планинско колоездене. Екстремната велообиколка съчетава състезанието с опознаването на красивата природа на Централен Балкан. Освен физическо предизвикателство, велоприключението отново ще предложи необятни гледки към планинските била, свеж въздух и гъсти букови гори.


Участниците ще могат да се пробват на дългата дистанция от 39 км. За децата до 14 г. е предвидено трасе от  8 км. Но има и по-къс маршрут в категория "Ентусиасти" - за онези, които не са подготвени за по-сериозни изпитания. Велотрасетата са разнообразни, те пресичат коларски пътища, горски пътеки, поляни, има и асфалтирани участъци.


По традиция велосъстезанието се провежда в началото на лятото и с него се открива активният сезон в региона, известен като дестинация за планински и алтернативен туризъм. Организатори на събитието са община Априлци, Тур клуб РеМарк, Младежки клуб за пешеходен и велотуризъм и читалище "Бъдеще" в града.

Посланието и тази година е да пазим околната среда. Затова участниците са призовани да не замърсяват природата с пластмасови и други изделия.


Освен велоемоции, "Байканджии 2023" готви и кулинарна програма. Състезатели и гости ще могат да се насладят на домашни печива, хрупкави какаови изкушения и топъл шоколад, както и на крафт бира местно производство. Участниците ще получат брандирани сувенири, а организаторите обещават, че няма да изневерят на стила си и след края на състезанието ще има много музика и танци! Веднага след награждаването започва концертът на "Цунами рок бенд", а час по-късно –  и на група "Атлас".


Купонът ще се проведе в новия парк за отдих в квартал Острец на Априлци. Това ще бъде и неговото официално откриване. Паркът е разположен непосредствено до площада, край реката, на площ от 10 декара. Разполага с многофункционално спортно игрище – за футбол, волейбол, баскетбол и тенис, детски площадки и беседки. Празникът ще завърши с традиционното вечерно DJ парти край басейна на един от градските хотели.

Вижте още :

Съставил : Венета Николова

Снимки: Велосъстезание "БАЙКанджии" в Априлци

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30