Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпълнители от 5 държави гостуват на 11-ия хоров фестивал в Балчик

Хор „Черноморски звуци“ - Балчик
Снимка: chernomorskizvutsi.com

Тази вечер е откриването на 11-тия Международен хоров фестивал "Черноморски звуци", който ще се проведе от 7 до 11 юни в Балчик. След предишните десет издания форумът може да се похвали с участието на повече от 5300 певци в 203 хорови състава от 23 държави от Европа, Азия и Америка. Състояли са се 22 хорови работилници за съвременна музика и български фолклор – в тях доскоро непознати хора, говорещи на различни езици, пеят заедно, обменят идеи, енергия и опит. Пет произведения са написани специално за фестивала и са имали своите световни премиери именно в Балчик, изпълнени от интернационални фестивални хорове от над 200 певци.

Екипът на Сдружение "Музикален свят - Балчик" всяка година се стреми да надгражда форума с нови инициативи. Тази година участие ще вземат състави от пет държави – България, Полша, Нидерландия, а изпълнителите от Словакия и Израел ще се представят за първи път на сцената на фестивала. Очакват се и две хорови работилници, едната от които е нововъведение. Темата ѝ е "Движение и жест в хоровата репетиция", а ръководител – ас. Яна Делирадева от АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив.

Изпълненията в рамките на фестивала в Балчик ще се оценяват от професионално жури, в чийто състав влизат изтъкнати български специалисти в сферата на хоровото пеене – Дарина Кроснева – диригент на Хора на варненските момчета и младежи, носител на престижни награди, дипломи и отличия от международни и национални конкурси и фестивали; Яна Делирадева – Диригент на хор "Детска китка", гр. Пловдив; и Валентина Георгиева – доктор по Музикознание, създател и артистичен директор на фестивала.

По традиция форумът се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик г-н Николай Ангелов.

От първото издание фестивалните концерти се излъчват онлайн и имат стотици хиляди гледания. Така ще бъде и тази година – можем да се насладим на всички концертни изпълнения в реално време на уеб страницата на фестивала.

Снимки: chernomorskizvutsi.com

БНР подкасти:

Още от категорията

Нова песен – изненада за гостите на концерта на Мери Бойс Бенд

Групата Мери Бойс Бенд празнува 29-ия си рожден ден с концерт на 27 януари. От създаването си през 1995 г. в София, формацията от петима с фронтдама Мария Мутафчиева извървя дълъг път. Днес, след многобройни концерти, музикални изяви, срещи с..

публикувано на 26.01.24 в 10:15

Емин Ал-Джунейд започва творческата година с "Няма значение"

"Няма значение" е третата самостоятелна песен на младия изпълнител Емин Ал-Джунейд с артистичен псевдоним "ЕМИН/EMIN", и втора с видеоклип в неговия личен YouTube канал. Певецът споделя, че "Няма значение" е най-дълго работената песен досега. Идеята..

публикувано на 24.01.24 в 10:15
Калоян Куманов

Акордеонистът Калоян Куманов става част от световноизвестните Barcelona Gipsy balKan Orchestra

Безспорната музикална сензация тези дни е новината, че за първи път българин става част от световноизвестните Barcelona Gipsy balKan Orchestra, чиято музика е базирана предимно на фолклора на страните от Балканския полуостров. Акордеонистът Калоян..

публикувано на 23.01.24 в 10:15