Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В лабиринта на времето“ - концерт по повод 80-години от рождението на композитора Артин Потурлян

Маестро Артин Потурлян на концерта в НМА по случай неговата 70-годишнина.
Снимка: Албена Безовска

„В лабиринта на времето…“ ще ни поведе специален концерт в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ (на 8 юни). Повод е 80-годишнината от рождението на композитора Артин Потурлян (1943–2022).

Дългогодишен преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, човек с огромни хоризонти и богата култура, композиторът Артин Потурлян е сред онези личности в българския културен живот, които достойно защитават своята творческа позиция, без значение на политическите, икономически и социални катаклизми в страната ни.„Всеки звук носи информация за интимната, вътрешната същност на източника си. Вид енергия, която се приема и действа директно върху чувствителния към звука слушател. Звуковата материя може да бъде организирана по различни начини, но за мен е важно конкретната й организация и природата на всеки звук да са съзвучни с търсеното послание” – споделя проф. Потурлян пред Радио България преди десетилетие.

Възпитаник на Националната музикална академия „Проф. П. Владигеров“ със специалност „Музикална педагогика“, през годините на следване той учи композиция при проф. Пенчо Стоянов и проф. Панчо Владигеров. Следват пет години обучение в класа по композиция на проф. Лазар Сарян в Ереванската държавна консерватория „Комитас“. През 1990 година Потурлян започва преподавателска дейност в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София, където защитава и своята професорска титла.

Артин Потурлян създава операта „Вик“ по разказ на Рей Бредбъри, автор е на две симфонии, концерти за цигулка, за виолончело, камерна музика и др. Негови творби са изпълнявани в Ереван, Тбилиси, Москва, Виена, Залцбург, Братислава, Берлин, Милано, Марсилия и др. Днес името на Артин Потурлян заслужено е сред тези на най-стойностните български творци от нашето съвремие. „Беше изключително скромен, но неговият принос тепърва ще бъде оценен“, казва и дългогодишният музикален редактор на Радио България Албена Безовска.

В концерта „В лабиринта на времето с Равел и Дебюси“ по повод 80 -годишнината от рождението на Артин Потурлян ще участват Анаида Акопян – клавирен педагог и изпълнител, съпруга на композитора и пианистите Диана Рахнева и Ина Иванова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15