Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Филмът „Ритуалът на Въло Радев“ ще бъде показан в Берлин

Снимка: БНТ

Българският културен институт в Берлин ще излъчи на специална прожекция филма на БНТ „Ритуалът на Въло Радев“. На събитието на 9 юни ще присъстват режисьорът и сценаристът на документалната лента – Росен Елезов и Хелия Чавдарова.

Филмът „Ритуалът на Въло Радев“ е посветен на 100-годишнината от рождението на легендарния ни кинорежисьор, кинооператор и сценарист. Пред камерата своите спомени за големия творец споделят негови близки и колеги. Зрителите ще могат да се докоснат до вълнуващия вътрешен свят на Въло Радев, да научат как той изгражда героите си, как общува с актьорите преди и по време на снимките на едни от най-обичаните български игрални филми, сред които „Крадецът на праскови“, „Осъдени души“ и „Най-дългата нощ“.


Още от категорията

Български филми завладяват сърцето на Вечния град

Тази година традициите не са това, което са и за първи път Дните на българското кино в Рим се случват не в началото, а в края на лятото. Причината е, че мястото на всички прожекции – „Дом на киното“, вече е под ръководство на Фестивала на италианското..

публикувано на 21.09.23 в 10:55
Кадър от филма

На 28 септември ще връчат „Златните рози“ на българското кино

С премиерата на документалния филм „Последният гларус“ във Варна беше открит фестивалът на българското кино „Златна роза“. В 41-то издание на този най-стар български филмов форум на екран ще бъдат показани над 60 български заглавия, много от които премиери...

публикувано на 21.09.23 в 10:23

Райна Кабаиванска: Операта е моят свят

Всяка есен прочутото българско сопрано Райна Кабаиванска, която от години живее в Италия, събира млади оперни дарования от цял свят в своя майсторски клас в Нов български университет – първият майсторски клас в България, създаден през 2001 г. Досега в..

публикувано на 20.09.23 в 10:35