Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев отмени вернисажа си в Анси заради кървавата трагедия

Теодор Ушев стенопис в Анси
Снимка: Тео Ушев Фейсбук

„Всички наши мисли сега са с жертвите и техните семейства“ – написа световноизвестният художник Теодор Ушев във фейсбук профила си, обявявайки, че насроченият за 8 юни вернисаж на експозицията "Въпрос на памет" в замъка Annecy се отменя.

„В моменти като този, в дни като този, си мисля, че животът няма смисъл.

Че нищо няма смисъл.

Че независимо какво се опитваме да направим, кажем, помогнем, утешим, винаги ще има едни чудовища около нас, които ще теглят човешката раса към озлоблението, омразата, мизерията на унищожението“ - пише българският творец, изказвайки съболезнования на семействата на шестте жертви на терориста, четири от които деца.

„Човешката природа, човечността ме отвращава. Какво чудовище трябва да си, за да нападаш малки деца?“ - пита риторично Ушев.

В продължение на 7 дни публиката имаше възможност да наблюдава творческия процес по създаването на стенопис "in-situ", който Теодор Ушев сътвори по актуална тема с намесата на изкуствения интелект. Впечатляващата му изложба, представена от Les Musées d'Annecy, ще продължи до 2 октомври 2023 г.


По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мадлен Томова е българската надежда за награда от "Санремо джуниър"-2024

Български деца неведнъж са представяли достойно страната ни в престижни международни конкурси за песен. Достатъчно е да си припомним второто място, което извоюва малката на Крисия, заедно с талантливите ни пианисти Хасан и Ибрахим в детското..

публикувано на 15.04.24 в 05:25

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37