Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Дни на българското документално кино се провеждат в Босилеград

Снимка: БТА

Начало на петдневния кино маратон беше дадено с филма „Моралът е доброто“ на Веселин Диманов, който спечели наградата на Българските филмови дейци “Васил Гендов” за най-добър дебют на документален филм за 2023 г. 

Киноразказът за живота и дейността на доц. Кристиан Таков се превърна в истински феномен, достигайки без средства за разпространение и реклама до 20 хиляди зрители в повече от 60 населени места в България, Европа, САЩ и Канада.

Вдъхновяващите идеи на доц. Таков продължават да провокират будните български умове навсякъде по света.

Прожекциите на българско документално кино продължават до 12 юни, като публиката в Босилеград ще има възможност да види още „Тодор Ушев: Невидими връзки“ на режисьора Борислав Колев; „Книга на мълчанието“ с режисьор Анри Кулев; „Ваклуш“ с режисьор Николай Василев и „JAM SESSION” на режисьора Борислав Колев.

Домакин на прожекциите  на открито е сдружение „ГЛАС“ в Босилеград, а при неблагоприятна метеорологична обстановка програмата ще се проведе в салона на КИЦ „Босилеград“.

Кино събитието е съпроводено от Изложба по стиховете на големия български поет Георги Рупчев (1957 – 2001), а в последния ден от програмата, ще има концертно изпълнение от Николай Иванов ОМ, научаваме от информация на Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БТА

По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Онлайн курс за християнска вяра за българите в чужбина

С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний се организира онлайн курс за сънародниците ни в чужбина за запознаване с основите на християнската вяра. Това съобщава на Фейсбук страницата си Българската православна църковна община..

публикувано на 30.09.23 в 12:15

Изнесени консулски дни в Атланта

На 13 и 14 октомври консулската служба към българското посолство във Вашингтон ще проведе изнесени консулски дни в Атланта. Дните се организират по молба на голям брой наши сънародници от района на щата Джорджия, съобщават от посолството на България в..

публикувано на 29.09.23 в 00:06

Лондонски съд предяви обвинения към петима българи за шпионаж в полза на Русия

Петимата българи, уличени във Великобритания в заговор за шпионаж в полза на Русия, остават в затвора.   Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова днес бяха обвинени в конспирация за шпионаж, наблюдение на хора и..

публикувано на 26.09.23 в 15:23