Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е вдъхновение за японския илюстратор Хиро Камигаки

4
Снимка: nationalgallery.bg

Истинско приключение из тайнствени въображаеми лабиринти на София предлага най-новата експозиция в залите на "Квадрат 500". Японският илюстратор Хиро Камигаки изгражда нови градски пространства на българската столица в проекта "Лабиринтът на София". Творбите му са изложени в Националната художествена галерия и от 22 юни до 20 юли деца и възрастни могат да се потопят в културните традиции на България, съчетани с образите на супергерои, кукери и берачки на рози. Въоръжени с лупа в ръка, ще проследяват движението си през улиците на българската столицата, ще откриват улики и решават допълнителните мистериозни предизвикателства по пътя, така, както се случва в книжната поредица на Хиро Камигаки за детектива Пиер, любима на много българчета.

"Характерният подход на Хиро Камигаки към изграждането на всеки нов свят включва щателно проучване на мястото, събиране на информация от снимков материал, сателитни карти, градоустройствени планове, типология на местни обичаи и културни особености – обясняват от Националната галерия. – Камигаки създава един утопичен свят в съзнанието си, необременен от директния контакт със съответния град – първоначално той не посещава мястото, което предстои да нарисува, за да позволи на въображението си да изгради нова вълшебна ситуация. Художникът рисува цветния лабиринт на София през 2021-ва, а след посещението си в столицата през лятото на 2022-ра, с екипа си IC4DESIGN създават чернобялата карта на града, много по-точен и детайлен вариант, в който са вплетени словесни послания."

Така, пред погледа на зрителя се разкриват тайнствени фигуративни лабиринти, футуристични градове, балони с горещ въздух, скрити съкровища, невероятни персонажи – животни, нинджи и пр. И в допълнение към магическия свят са скритите предмети и съкровища, които публиката трябва да открие – истинско изпитание за наблюдателността, познанията и търпението на всяко дете и възрастен.

Японският илюстратор Хиро Камигаки и неговият колектив IC4DESIGN привличат децата и техните семейства още с първата им книга – "Детектив Пиер решава случая", която излиза в Япония през 2014 г., а година по-късно е и международният ѝ дебют. Поредицата е преведена на 37 езика в над 38 държави, сред които и България. Илюстраторският колектив, създаден от Хиро Камигаки в Хирошима през 1998 г., е носител на множество престижни отличия и е избран за един от 200-те най-добри илюстратори в света от журито на American Illustration и Society of Illustrators.

По време на изложбата "Лабиринтът на София" Националната галерия организира детски образователни програми, за които ще може да следите на Facebook страницата и Instagram профила ѝ.


Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: nationalgallery.bg
По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01
Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35

Българска изложба за концлагера в Белене гостува във Вашингтон

Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" гостува до 14 юни в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон. Тя е част от проекта "Истории от Белене" на фондация "Софийска платформа", осъществен с помощта на фондация..

публикувано на 12.06.24 в 11:52