Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска вечер представи страната на Панагюрското съкровище в Британския музей в Лондон

Снимка: Facebook/NationalMuseumOfHistoryBulgaria

В Британския музей в Лондон, където е изложено Панагюрското съкровище, се проведе вечер на България. “Ако посетите изложбата, ще видите, че най-значимите предметите в експозицията са от земите на древна България – това е Панагюрското съкровище, каза кураторът на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър.

На снимката от ляво надясно: кураторът на изложбата д-р Джейми Фрейзър, директорът на НИМ Бони Петрунова и посланикът на България във Великобритания Марин Райков

Директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова изнесе лекция, посветена на съкровището. Посетителите на вечерта слушаха български фолклор, изпълняван от Лондонския български хор. “Музиката винаги е била гласът на Бог, а ние сме тук за изложбата на съкровището, намерено по българските земи“, каза диригентът на хора Десислава Стефанова. Вечерта завърши с народни танци на фолклорния ансамбъл “Българи”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30