Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска вечер представи страната на Панагюрското съкровище в Британския музей в Лондон

Снимка: Facebook/NationalMuseumOfHistoryBulgaria

В Британския музей в Лондон, където е изложено Панагюрското съкровище, се проведе вечер на България. “Ако посетите изложбата, ще видите, че най-значимите предметите в експозицията са от земите на древна България – това е Панагюрското съкровище, каза кураторът на изложбата “Лукс и власт: от Персия до Гърция” д-р Джейми Фрейзър.

На снимката от ляво надясно: кураторът на изложбата д-р Джейми Фрейзър, директорът на НИМ Бони Петрунова и посланикът на България във Великобритания Марин Райков

Директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова изнесе лекция, посветена на съкровището. Посетителите на вечерта слушаха български фолклор, изпълняван от Лондонския български хор. “Музиката винаги е била гласът на Бог, а ние сме тук за изложбата на съкровището, намерено по българските земи“, каза диригентът на хора Десислава Стефанова. Вечерта завърши с народни танци на фолклорния ансамбъл “Българи”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30