Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Сара-Нора Прима 2023“ в Бургас обещава да се превърне в ковачница за звезди на балетното изкуство

Балетната надпревара в Бургас поема щафетата от Варненския международен конкурс

Снимка: Държавна опера - Бургас

"Танцът е най-възвишеното, най-вълнуващото и най-красивото изкуство, защото не е просто превод или абстрактна интерпретация на живота, той е самият живот."

"Танцът на живота" от Хавелок Елис

 Самият живот ще изригне под формата на танц с цялата енергия на младостта, на сцената на Бургаската опера днес, 4 юли, когато започва първото издание на Международния балетен конкурс "Сара-Нора Прима 2023".

Общо 72-ма млади обещаващи балетисти от България, Бразилия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Португалия, Румъния, Русия, САЩ и Сърбия ще покажат своето артистично майсторство и чиста балетна техника. Те ще се състезават в класическия и модерния танц. Конкурсът продължава до 10 юли, когато ще бъде галаконцертът на победителите.

Това е съвсем нов конкурс, който в момента идва на мястото на най-стария международен балетен конкурс в света - Международния балетен конкурс във Варна. Двата най-големи пристанищни града в България отдавна са съперници за титлата Морска столица на България, а сега, с алтернативния международен балетен конкурс в Бургас, конкуренцията между тях е още по-силна.

Примабалерината на Националния балет и дългогодишен художествен ръководител на балета на Софийската опера Сара-Нора Кръстева е директор и вдъхновител на конкурса, като идеята е да подпомага бъдещото поколение балетни артисти.

„България беше първата в света, която създаде международен балетен конкурс във Варна - коментира Сара-Нора Кръстева пред БТА. - Малко известен факт е, но аз съм наистина много свързана с този конкурс, защото моята майка, която е също беше примабалерина, беше първи номер на първия балетен конкурс. Тоест, тя беше първият състезател изобщо в света, който се състезава на такъв форум.“

Сара-Нора Кръстева

За съжаление през 2020 г. 29-ото издание на Международния балетен конкурс във Варна, най-старият балетен конкурс в света, който догодина ще навърши 60 години от създаването си, беше отложено поради недостатъчна финансова подкрепа. „Безкрайно съжалявам и бих направила всичко възможно да продължи да съществува този конкурс, но, нещата са по-сложни“, отбеляза в тази връзка Сара-Нора Кръстева.

От друга страна, новият Международен балетен конкурс в Бургас обещава да се превърне в едно от големите събития в балетното изкуство - разбира се, при условие, че придобие популярността на Варненския. Той е предназначен единствено за професионалисти. Участниците трябва да са ученици от балетни училища или артисти от балетни трупи. Конкурсът е шанс за танцьорите да бъдат забелязани, а за носителите на награди - участието им в него ще бъде чудесен атестат за бъдещите им назначения. Мениджърите на световните театри ще имат възможност чрез него да открият своите нови звезди. Освен паричните награди, на победителите ще бъдат предложени и гостувания в различни балетни театри, едногодишни договори, участие в други конкурси, специализации, както и обучение в световноизвестни институции.

Международно жури ще оценява и награждава победителите. От българска страна, в него са звездите от Националната опера Марта Петкова, Маша Илиева и Никола Хаджитанев, участват още италианският хореограф Фреди Франдзути, Грегор Хатала, директор на международния балетен конкурс Vibe във Виена и Сеул, Кайе Кърб – директор на балетното училище в Естония, Мария Володина – солистка на „Болшой театър“, сръбската примабалерина Анна Павлович и колегата ѝ Константин Костюков.

Събитието е придружено от Балетна академия с майсторски класове, водени от световни балетни знаменитости. Академията е отворена за непрофесионалисти с високо ниво на балетна подготовка.

За разлика от Варненския балетен конкурс, който се провеждаше два пъти годишно, „Сара-Нора Прима“ ще се провежда всяка година. Едноименното сдружение е подкрепено от Община Бургас за първото издание. Патрон на Първия международен балетен конкурс в Бургас е кметът на града Димитър Николов.

Съставила: Елизабет Радкова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14