Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"През очите на слънцето"

Снимка: личен архив

За поредна година, в началото на юли, София събира почитателите на джаза. Започнал като джаз фестивал, един от най-значимите музикални форуми у нас - A to Jazz – постепенно прерасна във фестивал за градска култура. Развитието му продължава и в неговото 12-то издание, което вече предлага не три, а цели четири дни – от 6 юли, четвъртък, до 9 юли, неделя. Създаден с мисията да разпространява и популяризира джаз, уърлд и импровизационната музика сред младите хора, тази година фокусът на фестивала се разширява. Освен планираните над 25 концерта на музиканти от различни континенти, програмата съдържа различни активности като международен шоукейс модул за развиващи се артисти, джем сешъни, арт-базар на български автори на ръчно изработени изделия, аксесоари, книги и произведения на изкуството, детска образователна програма A to JazZ Kids, професионална мини-конференция A to JazZ Talks, уъркшопи, спортни активности и музикална йога.

Още първата вечер започва ударно с осем групи от Белгия, Сърбия, Гърция, Унгария, Конго, Франция, Румъния и България. Родното участие сред тях е на певицата Гергана Димитрова – Белонога. Позната като част от "Мистерията на българските гласове" и сред създателите на "Ева Квартет", тя развива успешно самостоятелния си професионален път с проекта Белонога.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Вместо отговор"

Всички знаем "Снегът на спомена" – една от емблематичните песни на Георги Минчев  по музика на Петър Ступел и текст на Александър Михайлов. Двама негови приятели – Михаил Белчев и Кирил Калев – са я вплели в своята песен "Вместо отговор" като..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

"Космическо привличане"

Ангел Дюлгеров – китарист, автор на музика, аранжор и музикален продуцент – през последните години се изгради като една от най-значимите фигури в проектите на повечето от най-успешните български музиканти. Той е част от екипите на Лили Иванова,..

публикувано на 20.05.24 в 10:15

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45