Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Arbanassi Summer Music

Снимка: Facebook/ Arbanassi Summer Music

Днес се открива 13-тият Фестивал за класическа камерна музика Arbanassi Summer Music, който ще продължи до 17 юли. Той ще предложи четири камерни концерта, които ще се проведат в две от средновековните църкви в Арбанаси. Първите два концерта ще са в църквата "Св. Георги".

В програмата "Метаморфози" на 10 юли са включени произведения на Рихард Щраус и Йоханес  Брамс, а на 13 юли, под мотото "Фолклор и Ренесанс" ще звучат творби на Добринка Табакова, Бохуслав Мартину, Джон Дауланд, Арво Пярт, Фредрик Шьолин, Руне Тонсгард Сьоренсен и др. В уникалната акустика на църквата-музей "Св. Архангели Михаил и Гавриил" в Арбанаси ще са следващите два концерта на 16 и 17 юли, озаглавени "Искрящ барок". Там публиката ще чуе творби на Антонио Вивалди и Хенри Пърсел. Творбите от фестивалната програма ще бъдат изпълнени от международна формация музиканти от Белгия, Нидерландия, Хонконг, Франция и България.

Фестивалът се организира от 2010 година по инициатива на музикантите от Кралската фламандска филхармония Дмитрий Медстаг и съпругата му великотърновката Юлита Фъсева. Домакин и организатор на събитието е Регионалният исторически музей с подкрепата на Община Велико Търново. Събитието е част от Културния календар на старата столица и е носител на престижния лейбъл "Европа на фестивалите, фестивалите на Европа".

Сред имената на представените във фестивала автори се откроява Добринка Табакова – една от световно признатите съвременни български композитори. През 2013 г. е издаден нейният първи авторски диск "Струнни Пътеки" ("String Paths"), който печели множество отличия, сред които от: BBC Music Magazine, Stereo Magazine, International Music Reviews и влиза в топ-3 на Британските класации за класическа музика. В края на същата 2013 година авторският диск на Добринка Табакова "Струнни Пътеки" получава номинация за награда Грами за най-добър сборен албум с класическа музика. От този албум e нейната световноизвестна "Сюита в старинен стил".

Редактор: Диляна Трачева


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30 години от създаването си празнува Хор "Ваня Монева"

Вече три десетилетия космическите гласове на певиците в един от най-популярните български фолклорни хорове, под художественото ръководство на маестра Ваня Монева, вълнуват публиката у нас и по света. Хор "Ваня Монева" празнува кръглата..

публикувано на 30.04.24 в 10:15

“Виртуозите на Ла Скала” закриват “Европейския музикален фестивал” във Варна

Двама световноизвестни български музиканти – цигуларят Марио Хосен и оперната певица Красимира Стоянова, ще си партнират тази вечер във Варна с камерния ансамбъл “Виртуозите на Ла Скала”. Концертът е последен за “Европейския музикален фестивал” и първи..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35