Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дилмано, Дилберо" в интерпретацията на Василена Серафимова и Тома Енко

Снимка: Facebook/vassilena.serafimova

Тази вечер на сцената на Младежки арт фестивал „Солинария“ Василена Серафимова ще пренесе публиката в света на ударните инструменти със свой авторски проект.

Родена в Плевен в семейство на музиканти, Василена Серафимова изявява музикалните си качества от ранна детска възраст. Благодарение на баща си Симеон Серафимов открива света на ударните инструменти и още седемгодишна става негова ученичка. През 2004 г. завършва Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков” с отличие, за което е удостоена с Национална диплома от Министерство на образованието и науката на Република България. Продължава образованието си във Франция и последователно завършва Националната регионална консерватория във Версай в класа на Силвио Гуалда (магистърска степен през 2007 г.) и Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути (магистърска степен през 2012 г.). Влюбена в преподавателската работа, Василена придобива втора магистърска степен по педагогика през 2017 г. във Висшата национална консерватория на Париж. През 2011/2012 г. специализира в The Juillard School в Ню Йорк.

Носител на редица престижни награди както у нас, така и по цял свят, Василена Серафимова често концертира на българските сцени, включително с френския пианист Тома Енко.

Вижте също:

Редактор: Диляна Трачева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27

Крис Гран – "Две сърца "

След като издаде дебютния си албум "Две сърца", Крис Гран представя и видеото към заглавната песен. Младият изпълнител е написал музиката и текста специално за авторската си колекция. "Избрах тази песен да даде заглавие на дебютния ми албум, защото тя..

публикувано на 17.05.24 в 10:15