Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Издигнаха българския флаг над Роженските поляни в Родопите

Снимка: БТА

С народни песни и танци, с тържествен спектакъл пресъздаващ части от "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, със стихове на Христо Ботев, Иван Вазов и Петко Славейков и реч на президента Румен Радев българското знаме беше вдигнато на 111-метров пилон в местността Рожен в Родопите. Церемонията неофициално постави началото на традиционния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. До 16 юли там ще се изяват 7000 изпълнители от страната, състави от бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители от диаспората.

При вдигането на флага президентът каза: “ Нека българското знаме продължи да ни обединява и да ни води към благоденствието на нашия народ!“. Тържественото издигане на флага на Рожен е посветено на 111 години от Освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.

Още от категорията

120 години студентски празник в България

"Най-хубавото нещо в студентския живот на един млад човек е отбелязването на 8 декември" – казва председателят на Национално представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев. След времето на изолация и противоепидемични мерки,..

публикувано на 08.12.23 в 11:00

Злато, сребро и коприна – българка съживи старите технологии в изготвянето на кюстендилската носия

Мадлен Божилова Амин е носител на приза "Живо човешко съкровище" на Юнеско за 2021 г. за проект, свързан с изработване на старинната кюстендилска носия,наречена сая. Преди време, българката се завръща от чужбина в родния си Своге и започва да търси..

публикувано на 07.12.23 в 11:10

Кюстендил възражда местна коледна традиция

Приказната Коледа на Кюстендил започва на 2 декември със запалването на светлините на елхата градския площад "Велбъжд". Празнична украса ще грейне и на още няколко от най-оживените места по централната част на града. Коледно градче в центъра на..

публикувано на 02.12.23 в 08:15