Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз вибрации край морето – музиканти от Австрия, Италия и България на фестивала "Варненско лято"

Снимка: pixabay

Един от утвърдените музикални форуми в морската ни столица – Международният джаз фестивал "Варненско лято" – ще има своето 32-ро издание в края на седмицата. И тази година музикалната селекция е дело на известния саксофонист и композитор Анатолий Вапиров. В трите фестивални вечери от 28 до 30 юли ще чуем изпълнители от Австрия (Life Aquatic Quartet), Италия (Francesco Bearzatti Trio), интернационална формация от Австрия и България (Schmid/Donchev/Breinschmid), Васил Спасов трио, а откриването е на 28 юли с два концерта на добре познати български артисти – Александър Логозаров трио и МОНТУНО-БГ.

"Анатолий Вапиров успя да организира прекрасна програма с повече българско участие от предходните години, а гостите са силно ентусиазирани да се раздадат за всички вас и нашата кауза, за да спасим и продължим мисията на Джаз фестивал "Варненско лято" - твърдят организаторите, и добавят: "Нека докажем,че заЕДНО сме по-силни от предизвикателствата, и че българската интелигенция е жива, а за награда ще се насладим на качествен джаз от прекрасни изпълнители, продължавайки една красива традиция в любимата ни Варна."

С концерт в Държавна опера - Варна на 4 март тази година отбелязаха 75-годишнината на джазмена Анатолий Вапиров (в средата)

В откриващата "Варненско лято" вечер (28.07) квинтетът МОНТУНО-БГ ще представи композиции както от първия си албум "Моето горящо сърце" (My Burning Heart), така и от предстоящия албум "Седем" (Seven). Техен автор е създателя на МОНТУНО-БГ Краси Желязков, известен с активната си дейност в областта на етно и уърлд музиката. В новите си пиеси той смесва звука на музикантите от МОНТУНО-БГ с хорови семпли.

Снимка: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05