Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

| обновено на 03.08.23 в 09:18
Снимка: Стоян Радев

Тържествена проверка-заря по случай 120 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.  се проведе  в София. Въстанието е връхна точка в борбата за освобождение на българите от Македония и Одринска Тракия. Тържествента церемония се проведе пред паметника на Незнайния войн в София от 21.00 часа. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев  прие почетния строй на Националната гвардейска част със знамената светини. В тържествената проверка-заря участва и Гвардейският представителен духов оркестър. 

Политиците ни почетоха паметта на героите в Илинденско-преображенското въстание 

"2 август е символ – на тази дата преди 120 г. българите в Македония и Одринска Тракия доказват, че идеята за демократична република, в която българи, турци, евреи ще бъдат равноправни във всяко отношение, не е увиснала на бесилото заедно с Васил Левски", заяви премиерът акад. Николай Денков на церемонията по случай 120-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в София. Той добави, че тази идея придава смисъл и вдъхва мъжество на хиляди борци, които жертват живота си в името на свободата и равенството между всички народности.

В словото си президентът Румен Радев изтъкна, че Илинденско-Преображенското въстание се е пренесло далеч във времето, защото резултатите от него са надхвърлили непосредствените му политически и военни цели. По думите му, днес то заема важно място в отношенията ни с Република Северна Македония и в нашето сближаване на основата на историческата истина. 

Сред присъстващите бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, вицепремиерът Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, духовници, министри, депутати, военни. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25