Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България със свой представител на престижен музикален фестивал в Белгия

Снимка: Facebook / ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ОРФЕЙ - КЪРДЖАЛИ

България има свой представител на престижния Световен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 15 до 19-и август в град Намюр, Белгия. Родният Представителен фолклорен ансамбъл „Орфей“ към Дома на културата в Кърджали има богат репертоар, но белгийската публиката ще чуе най-добрите музикални образци от всички етнографски области на България. 

Разположен във френската част на страната, на 55 километра от столицата Брюксел, град Намюр е известен с многобройните си фестивали, които се организират през цялата година. Сред тях е този на уличното изкуство, който се провежда през май, заедно с международния фестивал на поезията. Лятото пък е време за музикални фестивали, последвани от традиционните за областта Валония есенни празници, фестивали на френското, късометражното и научно-популярното кино, както и обичайните за зимата коледни базари. Сред богатия културен калейдоскоп, който обхваща всички сезони e и Световният фолклорен фестивал, а българското участие в него е първо за страната ни:

„Организацията е направена така, че в пет различни шоупрограми да представим нашите програми в зали с над 700 седящи места – каза за БНР-Кърджали Марияна Ликова, директор на Дома на културата в Кърджали. – Ще покажем всичко, което представлява България – различни ритми, носии, настроение."

Освен от България, на фестивала участват състави от Аржентина, Бангладеш, Италия, Парагвай, Сингапур, както и страната домакин – Белгия.

„Във всяка от петте вечери, всички участващи държави представяме различни програми. Организаторите правят едно шоу, в което показват различните традиционни танци и музика на всяка от тях – посочи Марияна Ликова и допълни: – Имахме право на избор в коя държава да отидем, но избрахме Белгия, тъй като досега не сме били на турне там“.

По интервю на Станислава Георгиева БНР-Кърджали

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Силвия" – популярни лица изпълняват емблематична песен от репертоара на Братя Аргирови

"Силвия" е нова версия на златен хит на един от най-известните дуети още от 80-те години на ХХ век – Братя Аргирови. Песента е кавър на "Предчувствие за стих" от албума "Момиче за двама" на Братя Аргирови, издаден през 1983 г. С новия прочит на..

публикувано на 18.05.24 в 09:45

Международен квинтет с Васко Василев ще свири за 24 май в Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Айфел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще са заедно на сцената,..

публикувано на 17.05.24 в 11:27

Крис Гран – "Две сърца "

След като издаде дебютния си албум "Две сърца", Крис Гран представя и видеото към заглавната песен. Младият изпълнител е написал музиката и текста специално за авторската си колекция. "Избрах тази песен да даде заглавие на дебютния ми албум, защото тя..

публикувано на 17.05.24 в 10:15