Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България със свой представител на престижен музикален фестивал в Белгия

Снимка: Facebook / ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ ОРФЕЙ - КЪРДЖАЛИ

България има свой представител на престижния Световен фолклорен фестивал, който ще се проведе от 15 до 19-и август в град Намюр, Белгия. Родният Представителен фолклорен ансамбъл „Орфей“ към Дома на културата в Кърджали има богат репертоар, но белгийската публиката ще чуе най-добрите музикални образци от всички етнографски области на България. 

Разположен във френската част на страната, на 55 километра от столицата Брюксел, град Намюр е известен с многобройните си фестивали, които се организират през цялата година. Сред тях е този на уличното изкуство, който се провежда през май, заедно с международния фестивал на поезията. Лятото пък е време за музикални фестивали, последвани от традиционните за областта Валония есенни празници, фестивали на френското, късометражното и научно-популярното кино, както и обичайните за зимата коледни базари. Сред богатия културен калейдоскоп, който обхваща всички сезони e и Световният фолклорен фестивал, а българското участие в него е първо за страната ни:

„Организацията е направена така, че в пет различни шоупрограми да представим нашите програми в зали с над 700 седящи места – каза за БНР-Кърджали Марияна Ликова, директор на Дома на културата в Кърджали. – Ще покажем всичко, което представлява България – различни ритми, носии, настроение."

Освен от България, на фестивала участват състави от Аржентина, Бангладеш, Италия, Парагвай, Сингапур, както и страната домакин – Белгия.

„Във всяка от петте вечери, всички участващи държави представяме различни програми. Организаторите правят едно шоу, в което показват различните традиционни танци и музика на всяка от тях – посочи Марияна Ликова и допълни: – Имахме право на избор в коя държава да отидем, но избрахме Белгия, тъй като досега не сме били на турне там“.

По интервю на Станислава Георгиева БНР-Кърджали

Съставил: Йоан Колев

БНР подкасти:

Още от категорията

"Безразличен" – новият сингъл на Innerglow

Дни след дебюта си на лондонска сцена, групата Innerglow представи най-новия си сингъл "Безразличен". Вслушвайки се в желанията на своите почитатели, след много успешната "Знак" това е втората им песен с текст на български език...

публикувано на 04.12.23 в 10:15

"София квартет" разкрива магията на класическата музика за деца

Най-старият струнен квартет на Софийската филхармония – "София квартет" – отново се обръща към детската аудитория. Този път с желанието да ги запознае с емблематични композитори на 20-ти век. В рамките на проекта "Концерти с дрескод за..

публикувано на 03.12.23 в 11:15

С "Дишам" Дара Екимова започва работа по нов албум

Младата Дара Екимова представя "Дишам"– това е заглавието на първия сингъл към предстоящия албум на певицата. Тя създава "Дишам"с румънския продуцент  Cristian Pistol (Mr. Gun). Песента носи специално послание и не случайно излезе в..

публикувано на 01.12.23 в 10:15