Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Рупкина на 85!

Снимка: Facebook/Yanka Rupkina

На 15 август своя 85-и рожден ден празнува световно известната народна певица Янка Рупкина. Родена през 1938 г. в с. Богданово, тогава в Царство България, първоначално избира друго благородно призвание – завършва техникум за медицински сестри в Бургас. Но съдбата се намесва, когато 22-годишната Янка завоюва първа награда на събора-надпяване в с. Граматиково. Там е забелязана от фолклористи, които я канят да се яви в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио. Янка Рупкина печели конкурса и от 1960 г. в продължение на три десетилетия е солистка на този състав. 

През годините осъществява много записи за фонда на БНР, издава грамофонни плочи в "Балкантон", снима филми за БНТ. В края на 70-те години създава трио "Българка" заедно с певиците Ева Георгиева и Стоянка Бонева. С това трио Янка Рупкина печели световна популярност и представя българското народно пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад, "Трансглобал Ъндърграунд" и др. През дългия си творчески път е удостоена с много награди.

Нейната песен "Калиманку, Денку" в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си заглавия в поредицата албуми на "Мистерията на българските гласове". В тази странджанска народна песен се разказва за нещастна любов, породена от древен обичай. В странджанския край кумството се е считало за роднинство и не позволявало на кум и кръстница да се обичат (калимана - кръстница).

Вижте още:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10