Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параклис, обитаван от риби и полегнала на дъното русалка – подводни приключения край Приморско

Снимка: скрийншот

Местността "Крокодилите" в района на Приморско е магнит за търсачи на силни усещания. През лятото именно оттук започва подводното приключение на любителите гмуркачи, с помощта на опитни инструктори. Условието е да не духа силен вятър и морето да е спокойно. Туристите получават подходяща водолазна екипировка и подробен инструктаж. "В местността "Крокодилите" имаме прекрасна лагуна с малки рибки, където обучаваме хората да се адаптират към подводните условия, след което елегантно, по релефа на дъното, слизаме по-надълбоко" – обяснява Тодор Попов от водолазен център "Посейдон", организатор на атракцията.

Докато се реят в безтегловност, гмуркачите наблюдават различни видове риби и рифове с причудливи силуети. А най-вълнуващият момент е когато се изправят очи в очи с … русалка. Изящната каменната скулптура е била поставена тук преди няколко години, с идеята да разпалва въображението на подводните пътешественици.

"Тя е в естествен ръст. Тежи около 700 кг. Представлява жена с хубави гърди и лице с разпуснати коси. Полегнала е на чисто скалисто дъно, за да не я зарови пясъкът. Надолу е с подвита опашка. Потопена е на 12 м под водата до една висока стена с малки пещери, където се крият морски врани. Това са много красиви риби с прозрачни перки и опашка с виолетов край. Движат се бавно на стада край водолазите и после се прибират в тяхната къщичка-пещера. Цялата стена е покрита с черна мида, защото там, където има мида, има и живот. Там е пълно с риби и раци", разказва Тодор Попов.

Русалката не е единственото човешко творение, което "примамва" туристите на морското дъно. Преди десетина години, съвсем близо до каменната скулптура, на 7 метра под водата, беше изграден параклисът "Св. Николай Чудотворец", който е изцяло съобразен с каноните на българската православна църква.


Върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник, а ликът на светеца е изработен от бронз. В храма откриваме също църковни текстове и друга църковна утвар.

Какви умения трябва да притежаваме, за да се гмурнем на дъното на Черно море, в района на "Крокодилите"? "Никакви! Справяме се с всякакви случаи, имали сме и туристи, които не могат дори да плуват!", категоричен е Тодор Попов. И добавя с чувство за хумор:

"Това го умеем, защото сме по-добри от шамани! След като хванем ръчичката, която се опитва да си забие ноктенцата в нашата фина кожа на пръстите, ние успяваме да я разчупим, да я отпуснем! И докато не се почувства комфортно и не свикне да диша под вода, не тръгваме никъде. Под водата правим снимки с GoPro. И после те могат да си ги качват в Инстаграм, Фейсбук, Тик Ток…


Снимаме ги както на подводния параклис, така и със сложени ръце зад главата край легналата красива гола русалка. И после ги караме да правят сърчица. И те качват снимките с надписи "Ние обичаме русалки", "Ние обичаме параклиси", "Ние обичаме дайвинга". А на финала, попълваме сертификат, че са изпълнили програмата "DiscoverScubaDiving" с печат от нашия център, заключва Тодор Попов.

Вижте още:

Снимки и видеа: Водолазен център „Посейдон“, SubDiving

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50