Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старо Железаре стана първото село в света с музей на уличното изкуство

19
Снимка: БТА

Преди дни, в малкото средногорско селце Старо Железаре отвори врати първият селски Музей на уличното изкуство в света. Експозицията включва цветни пана с оригинални снимки, направени по време на фестивалите Street Art в Старо Железаре от 2013 година досега.


Идеята е на българо-полско семейство художници, които от години рисуват по белите дувари в населеното място, заедно с техни ученици. Венци и Катаржина Пирянкови живеят в Познан. Там те имат школа по рисуване за кандидат-студенти, а летата си прекарват в Старо Железаре, където Венци притежава наследствен имот. С течение на времето, арт семейството е превърнало дома си в средногорското село в творчески лагер, където кани своите ученици.

Всяко лято, млади полски художници пристигат тук, за да творят и да материализират въображението си върху селските дувари. Благодарение на тях преди 10-на години Старо Железаре се появи на туристическата карта на България, а сега, покрай първия по рода си селски Музей на уличното изкуство, то е на път да придобие и световна известност.

Вижте още :

Катаржина Пирянкова
“Тази година решихме да направим музей за street art. Искахме това, което се е случвало през последните 10 години, да е концентрирано на едно място – много снимки от живота на селото, от нашите първи години тук и от всички акции, свързани с изкуство”, каза Катаржина Пирянкова пред БТА.

Художниците рисуват с акрилни бои и спрейове. По дуварите на Старо Железаре оживяват образи на известни персонажи – музиканти, актьори, учени, общественици, политици … Примерно в една творба се появяват кралица Елизабет II с баба Велика и Иван с Барак Обама. 

Тази година темата е "Известни и обичани пътешествия”. Гостите на Старо Железаре могат да видят най-новите творби, дело на девет полски художници, които са изобразили персонажи от приключенски филми. Минавайки по улиците в селото, от дуварите "надничат" Индиана Джоунс, Джак Спароу и Форест Гъмп, седнал на пейка с българска баба. 


Това за нас е социално ангажирано изкуство истински свързано с хората и адресирано към тях – твърди  Катаржина Пирянкова пред БТА. То по думите ѝ то носи усмивки, дава теми за размисъл за живота, какво е важно в него и какво ни прави щастливи.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иконописецът Екатерина Титова: България е прекрасна! Обичайте я и я ценете!

Между биологията и църковната иконопис допирателните са неведоми и непонятни за отдадените на науката. Понякога откровенията идват чрез талантите на чистосърдечието и стремежа към духовно израстване, които се проявяват в отделни моменти от живота...

публикувано на 27.04.24 в 06:25

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10