Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над половин милион чужденци са отсядали в България през юни

Снимка: БГНЕС

Още през май Министерството на туризма прогнозира рекорден летен туристически сезон, но очакванията до момента не се оправдават. Въпреки че през юни в България са нощували над половин милион туристи и са генерирани приходи над 81 млн. евро, броят на чуждестранните гости не може да достигне нивата от предпандемичната 2019 година, когато те са били над 620 000, – съобщава Националният статистически институт. Като причини се посочват по-хладното време, близостта на страната ни до войната в Украйна и повишаване на цените с около 30%. 

В средата на юни специализираният сайт „Травел нюз“ съобщи, че най-големите български морски курорти са по-празни от обичайното. Данните показват също, че най-многобройни са били гостите от Румъния, Турция, Украйна, Германия, Гърция, Полша и Сърбия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31