Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на бездомните животни

Снимка: БГНЕС

Тази събота, 19 август, отбелязваме Международния ден на бездомните животни, информира БТА. По инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR), денят се чества от 1992г., в третата събота на август, като целта е да насочи общественото внимание към нерадостната съдба на бездомните и изоставените животни и ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на неконтролираното отглеждане и изхвърлянето им на улицата.

"Хората не трябва да подминават бездомните животни, а да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода", отбелязва д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондация "Четири лапи" в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят страната и организират кампании за кастрация. 

В клиниката в Банкя, бездомните животни могат да бъдат лекувани безплатно, както и да бъдат кастрирани и ваксинирани, като клиниката има договор със Столичната община. 

Според закона, българските общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия. По думите на д-р Мечева, всяка община трябва да спазва националната програма за контрола върху популацията на безстопанствените животни и дава отчет за извършената дейност.

В началото на 2023г. Столична община организира кампания „БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб“, за да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации.

Неотдавна фондация "Четири лапи" представи онлайн платформа – "Академия за приюти" за безплатно обучение, за да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни от приюти.

"Преди да си вземе домашно животно, човек трябва да подходи отговорно", съветва д-р Мечева. Всяко животно изисква специфични грижи и осиновяването не трябва да бъде прибързано и импулсивно решение, допълва тя. Важно е да се осъзнае, че ангажиментът, който стопаните поемат за любимеца, е дългосрочен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55