Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на бездомните животни

Снимка: БГНЕС

Тази събота, 19 август, отбелязваме Международния ден на бездомните животни, информира БТА. По инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR), денят се чества от 1992г., в третата събота на август, като целта е да насочи общественото внимание към нерадостната съдба на бездомните и изоставените животни и ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на неконтролираното отглеждане и изхвърлянето им на улицата.

"Хората не трябва да подминават бездомните животни, а да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода", отбелязва д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондация "Четири лапи" в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят страната и организират кампании за кастрация. 

В клиниката в Банкя, бездомните животни могат да бъдат лекувани безплатно, както и да бъдат кастрирани и ваксинирани, като клиниката има договор със Столичната община. 

Според закона, българските общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия. По думите на д-р Мечева, всяка община трябва да спазва националната програма за контрола върху популацията на безстопанствените животни и дава отчет за извършената дейност.

В началото на 2023г. Столична община организира кампания „БезДОМен или ДОМашен? Ключът е в теб“, за да насърчи осиновяването на животни от приюти и природозащитни организации.

Неотдавна фондация "Четири лапи" представи онлайн платформа – "Академия за приюти" за безплатно обучение, за да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни от приюти.

"Преди да си вземе домашно животно, човек трябва да подходи отговорно", съветва д-р Мечева. Всяко животно изисква специфични грижи и осиновяването не трябва да бъде прибързано и импулсивно решение, допълва тя. Важно е да се осъзнае, че ангажиментът, който стопаните поемат за любимеца, е дългосрочен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

30% от българите не доживяват до пенсия и умират преди да навършат 65 години

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. Но сравнено с преди 10 години средната..

публикувано на 29.05.24 в 11:48

В АЕЦ "Козлодуй" заместват руското с американско гориво

В единствената българска АЕЦ – "Козлодуй", днес ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в V блок на централата. В събитието ще участва министърът на енергетиката Владимир Малинов. Във връзка с програмата си за..

публикувано на 29.05.24 в 07:10

Жълт код за обилни валежи в сряда за 7 най-южни области на България

В сряда , 29 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 13°, в София 9°. През деня ще има разкъсана облачност с превалявания. Главно в Южна България има условия за интензивни явления и градушки. Максималните температури ще са от..

публикувано на 28.05.24 в 19:40