Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца представят с изложба обредни традиции от четири държави

Етнографският музей в Бургас
Снимка: Община Бургас

Млади художници от България, Турция, Украйна и Испания ще представят в изложба вдъхновението си, породено от опознаването на обредните традиции на различните страни. Събитието, организирано със съдействието на Посолството на Украйна у нас и финансовата подкрепа на Община Бургас, е част от международния образователен културно-артистичен проект "Обредни празници – обединяват културите и сърцата!". Той ще бъде представен на 28 август в двора на Етнографския музей в Бургас, а на следващия ден творбите ще бъдат изложени във фоайето на втория етаж на Културен дом НХК, съобщават от местната администрация. 


Започнала с участието на ученици от бургаска частна школа през 2021 година, инициативата вече е привлякла за участие деца от гимназия по изящни изкуства в Истанбул, ученици от Измаил, неделно училище "Родина" в Малага, както и местно начално училище от испанския град.

На откриването на изложбата гражданите на Бургас ще могат да опитат традиционния украински деликатес вареники – варено безквасно тесто с плънка от зеленчуци, гъби, месо, извара или плодове, както и различни хлебни изделия. Детски формации от четирите държави ще изнесат и специално подготвена фолклорна програма.

Снимки: Община Бургас

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева

В Берлин представят майстора на живописта Дечко Узунов

Тази вечер,13 юни, от 19.00 ч. директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева ще представи пред публиката в Берлин каталога "Дечко Узунов". Събитието ще се проведе в Българския културен институт (Leipziger Str. 114 – 115,..

публикувано на 13.06.24 в 16:01
Люк Леви

Люк Леви за европейските диалози и идентичност

"Каква е европейската история, която споделяме? Какви са културните характеристики и политическият дискурс, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и във Варшава; в Рига и в Будапеща, в Белград, в Сараево и Кишинев..

публикувано на 13.06.24 в 11:35

Българска изложба за концлагера в Белене гостува във Вашингтон

Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" гостува до 14 юни в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон. Тя е част от проекта "Истории от Белене" на фондация "Софийска платформа", осъществен с помощта на фондация..

публикувано на 12.06.24 в 11:52