Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертава се "горещ" сезон за къмпинг туризма и през септември

Къмпинг „Шкорпиловци“
Снимка: БТА

За месец септември резервациите на каравани, бунгала и кемпери са се увеличили почти два пъти в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на karavani.bg – най-голямата платформа за къмпинг у нас.

Над 50% от потребителите ѝ, които са резервирали почивка на български къмпинг през септември, са млади хора – между 25 и 45 годишни. Съвсем логично, 80% от желаещите да отдъхват на къмпинг сред природата, са жителите на големите ни градове София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, сочи проучването.


Тази година обаче се наблюдава засилен интерес от страна на българи, които живеят в чужбина, както и на чужденци, които избират да прекарат ваканцията си на българските къмпинги. Страните, от които търсят почивка на къмпинг на нашето Черноморие, са Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, включително и от съседните Румъния и Гърция.

„Спокойно можем да кажем, че през септември летният сезон продължава пълноценно за всички, които предпочитат почивката сред природата. Очакванията са хубавото време да се задържи по-дълго, което е и предпоставка за повече търсене. Тенденция в резервациите тази година е, че през септември се търси по-висок клас преживяване – каравани и бунгала, които предоставят всички удобства и комфорт на посетителите”, споделя основателят на платформата Николай Неков.


Зачестили са и запитванията за предоставяне на удобства за бебета и малки деца, като кошара за спане, например. Това показва, че все повече родители с по-малки деца избират къмпинга за почивка, която предоставя възможността за игри навън и отделяне от екраните. Сред предпочитанията на туристите е настаняването да е подходящо и за домашни любимци.

Популярни този сезон са и last-minute предложенията, които предлагат специални условия в следващите 7-10 дни. Хората търсят и допълнителни активности, които да посетят по време на почивката си. Затова и този сезон екипът на платформата организира поредица йога събития на плажа.

Вижте още: 

Съставил: Венета Николова 

Снимки: karavani.bg, Асоциация на Къмпингите в България

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15