Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът по морето до момента буди недоволство сред заетите и оптимизъм сред експертите в туризма

Снимка: БГНЕС

По-кратък от очакванията и по-лош от прогнозите – така описват най-общо летния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. Там, а и на повечето места по Черноморието вече са факт по-ниските цени на услугите. Немалко търговски обекти обаче затварят врати с обяснението, че няма клиенти. Пред кореспондента на БНР в Бургас Даниела Костадинова заети в бранша отбелязаха:

„Първите два месеца – май и юни, имаше дъждове, нямаше хора. Имаше хотели, които не отвориха, другите бяха с 10% заетост. Изобщо е слаб сезон. Успяхме да се измъкнем, но уви, не е това, което очаквахме. От Германия трябваше да дойдат 1 200 000, но заради тази провокация с "мръсната вода" не дойдоха – обяснява мъж от курорта. – Сигурно това е от полза на нашите конкуренти от Гърция и Турция, може от тях да идва този слух. Водата е чиста, всички го знаят, ама има отлив. Руски туристи като няма, най-много са поляците, румънците.“

„Търговците няма как да са доволни – коментира жена, която работи в сектора. – Наистина имаше много хора, но туристите бяха много бедни. Създаде се тарапана с много хора, но бедни туристи. Сезонът стана 45 дни. В сравнение с предни години, сезонът е наполовина по-слаб.“

„Олинклузивът разби туризма, тази година е много зле. Има туристи, но не сядат по заведенията защото им е скъпо“ – казват и собственици на заведения, апелирайки държавата да вземе мерки.

Постигнахме 80% заетост на легловия капацитет, но 15 дни преди края на август, отново бяхме нападнати и към сектора се изляха доста неверни информации, като най-ярък пример е за замърсяването на морето, коментира пред БНР Елена Андонова, регионален председател на Българската асоциация за туризъм. Според нея сезонът не може да се определи като слаб, а тъкмо обратното: „Към момента виждам около 20% прираст на туристопотока за този сезон“ – посочи тя и допълни:

Сезонът стартира много плахо, много трудно за всички, предвид всички фактори, които повлияват – войната в Украйна, лошите метеорологични условия, както и липсата на адекватна политика в нашия сектор. След 15 юли нещата се нормализираха. Имаше отменени резервации от немски пазар, от скандинавските страни. Там хората много се повлияват от такива антиреклами. Най-много посетители имахме от Полша, от Англия се завърнаха туристите, Израел.“

Според представителя на Съюза на частните собственици в Слънчев бряг Елена Иванова, летният сезон е бил труден, а прогнозите за съществен ръст на туристите у нас, направени от Министерството на туризма, са по-скоро неточни:

„Не мога да си обясня на какво се дължаха бомбастичните очаквания за невероятен сезон. Ранните записвания вървяха доста добре наистина, от тях няма как да запълниш целия сезон, но резервациите, които тръгнаха пред самия сезон, бяха доста вяли“ – категорична е Елена Иванова.

Що се отнася до един от най-важните въпроси, свързани с почивката край морския бряг – чистотата на водата това лято, директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов бе категоричен, че свидетелство за чистотата на водата са няколкото милиона българи и чужденци, използвали морето по време на своята ваканция. Той обърна внимание и на невидимата организация, създадена, за да обезпечи почивката ни край морето:

„На Северното Черноморие, между Варна и Златни пясъци, се обслужват близо 420 000 легла. Това изисква една огромна организация, включваща водоснабдяване, канализация, охрана, здравеопазване, транспорт и т. н. Всичко това работи като часовник – обяснява Драганов и прави обобщение на сезона до момента: – Обслужват се милиони туристи – 5 милиона български туристи, някои от тях пътуват многократно, и 3 милиона чужденци по цялото Черноморие. При този голям обем хора, извън живущите там, можем да кажем, че българският туризъм стои много стабилно, с изключителна организация. Има изградени над 90 пречиствателни станции по цялото Черноморие.“

Не пропуска да покани и все още неуспелите да планират своята морска ваканция, да го сторят преди началото на астрономическата есен:

През септември очаквам да паднат цените с до 50%, както за храната, така и за офертите за почивка. Всяка търсачка ще ви покаже, че спрямо цената на 1 август, през септември има спад от 30 до 50%“ – убеден е експертът.

Съставил: Йоан Колев /по интервюта на Даниела Костадинова и Диана Дончева, БНР-„Хоризонт“/

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15