Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Банско подготвя кулинарна изненада за многобройните си гости

Снимка: banskounique.eu

Туристическият бизнес в Банско се радва на добри резултати през това лято, съпоставими със силния сезон преди година, съобщи Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в града. Освен че много българи посещават планинския курорт, в него се завръщат и чуждестранните туристи от традиционни дестинации като Израел и балканските страни. Банско привлича също така летовници от Испания, Австрия и Норвегия, които не са от най-активните за туризма през този сезон.

Градът продължава да забавлява своите гости с разнообразна програма, затова днес и утре те ще могат да се насладят на кулинарния празник „Уникално Банско“. На централния площад „Никола Вапцаров“ в планинския курорт ще се състои кулинарна вечер на открито с местни ястия по семейни рецепти. Ще бъде приготвено „катино мезе“ и „траань“, предвидена е също оригинална възстановка на бански обичаи и направа на изделия от ковано желязо. В неделя отново на централния площад ще се състои ревю на български народни носии и арт ателие за деца.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Хоро при извора" във Велинград – когато традицията извира от сърцето на Родопите

За поредна година Велинград кани всички почитатели на българския фолклор да се хванат на хоро край прочутите минерални извори на града. На 12 и 13 юли централният площад на Велинград ще се огласи от звуците на гайдите и тъпана по време на събитието "..

публикувано на 12.07.25 в 09:20

Вампирите по нашите земи не са от вчера. Кой е българският?

Всеки у нас още в детството си е чувал страховити истории за опасни вампири , които бродят в мрака и всячески се опитват да напакостят на хората. Днес тези мрачни дихания са ни познати най-вече от начина, по който ги пресъздават авторите на романи и..

публикувано на 28.06.25 в 08:05

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15