Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско подготвя кулинарна изненада за многобройните си гости

Снимка: banskounique.eu

Туристическият бизнес в Банско се радва на добри резултати през това лято, съпоставими със силния сезон преди година, съобщи Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в града. Освен че много българи посещават планинския курорт, в него се завръщат и чуждестранните туристи от традиционни дестинации като Израел и балканските страни. Банско привлича също така летовници от Испания, Австрия и Норвегия, които не са от най-активните за туризма през този сезон.

Градът продължава да забавлява своите гости с разнообразна програма, затова днес и утре те ще могат да се насладят на кулинарния празник „Уникално Банско“. На централния площад „Никола Вапцаров“ в планинския курорт ще се състои кулинарна вечер на открито с местни ястия по семейни рецепти. Ще бъде приготвено „катино мезе“ и „траань“, предвидена е също оригинална възстановка на бански обичаи и направа на изделия от ковано желязо. В неделя отново на централния площад ще се състои ревю на български народни носии и арт ателие за деца.БНР подкасти:

Още от категорията

Над 50 винари ще се състезават на "Трифониада"-та в Златоград

Винопроизводители от цялата страна ще покажат новата си реколта вина на търговския празник "Трифониада" на 17 февруари в Златоград, съобщиха от Етнографския комплекс. Над 50 гостуващи и местни винари ще се включат в надпреварата за най-добро червено,..

публикувано на 10.01.24 в 18:24

С празника Иванови влачуги в село Караисен гонят лошата енергия

С автентичен ритуал без аналог в България в павликенското село Караисен, Северна България, празнуват Ивановден. Празникът се нарича "Иванови влачуги" и се предава от незапомнени времена, а днес се съхранява от самодейците в селото, предава..

публикувано на 07.01.24 в 10:41

Нож не се подарява, трябва да си го откупиш

Знание, мерак и много труд са необходими за изработката на хубав нож, казва Иван Кюпов от село Крупник (Югозападна България). 35-годишният мъж не е потомствен майстор. Интересът към изработката на ножове тлее в душата му от детинство, но преди 8..

публикувано на 07.01.24 в 09:15