Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха писмо в бутилка от преди век и половина

Исторически музей гр. Белово
Снимка: belovo.bg

Строителите на високоскоростната жп линия между гарите Септември и Костенец откриха паметно писмо, запечатано за поколенията в бутилка. Посланието е от създателите на стария жп мост над р. Марица при Белово. Написано е на италиански и е украсено с орнаменти.

Текстът показва самочувствието на майсторите от значимостта на тяхното дело: „Мост, построен през 1886 г., при управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания "Виталис". Главен инженер Николо Лимон, главен зидар Пиетро Макар. 19 юни 1886 г.“

Откриването на писмото е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, допринесли за изграждането на модерна България след 1878 г., разказват от музея в Белово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20