Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Куршум джамия” в Пазарджик ще се ремонтира с помощ от държавата

Снимка: grandmufti.bg

Старата джамия „Куршумлу джамия“ в Пазарджик ще бъде ремонтирана с одобрени от кабинета „Денков“ допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2023 г. в размер на 6 311 800 лв. Сградата, която е обявена за паметник на културата от местно значение през 1964 г., се нуждае от спешна реставрация. Тя е с 356-годишна история, построена е през 1659 г., а сега се руши – кубето е напукано, куполът също е застрашен от разрушаване. За събиране на сумата от мюсюлманското вероизповедание преди време се откри и дарителска сметка.

Минарето на Джамията в Пазарджик е било най-високо, а отгоре е било покрито с олово, заради което е наречена Куршум джамия. Единствено тази джамия е оцеляла от османския период на Пазарджик, а също така и надписът ѝ, в който се посочва, че е съградена като вечен божи дом на мюсюлманите.
Още от категорията

Среща на премиера акад. Н. Денков със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний

Правителството ще подкрепи завършването на реконструкцията на Българската православна църква в Лондон

Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. "Оценяваме..

публикувано на 09.12.23 в 10:47

Православните християни почитат Св. Анна - майка на Богородица

На 9 декември се прекланяме пред Св. Анна – майката на Богородица. Дълги години Йоаким и Анна нямали потомство и отправяли молитви към Бога да ги дари с рожба. Един ден Ангел Господен се явил пред Анна и я възвестил, че ще роди дъщеря Мария за..

публикувано на 09.12.23 в 08:25
Протойерей Владимир Тишчук

Св. Николай Чудотворец съпътства отец Владимир Тишчук в служението зад граница

Неотдавна, само преди месец, Руската църква в София, осветена като "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" посрещна с радост новия си предстоятел – протойерей Владимир Тишчук. Също като дядо си и баща си, той е потомствен свещеник и още от малък, заедно..

публикувано на 06.12.23 в 05:20