Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Снимка: архив

Православната ни църква днес почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, както и добродетелите, които те олицетворяват.

Според преданието София, чието име означава мъдрост, и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов били наклеветени на император Адриан задето открито изповядват вярата си в Христос. Владетелят настоява те да принесат жертва на богинята Артемида, но отказът им ги отвежда на мъченическа смърт.

17 септември е и празникът на София – избран с решение на Столичния общински съвет през 1992 г. На този ден близо до базиликата “Света София” се отслужва празнична литургия.БНР подкасти:

Още от категорията

На Андреевден в София се молиха за здравето на патриарх Неофит

На 30 ноември православната църква чества паметта на апостол Андрей Първозвани. Заедно с брат си Петър той е сред първите ученици призовани от Исус Христос край брега на Генисаретското езеро, да го последват и от рибари да станат „ловци на души“. След..

публикувано на 30.11.23 в 10:19

Патриарх Неофит е постъпил на лечение в болница

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе хоспитализиран във Военномедицинска академия заради белодробно заболяване. Това съобщиха от канцеларията на Светия Синод в интернет страницата на Българската православна църква. "Призоваваме клира и..

публикувано на 29.11.23 в 15:19

Протестни прояви в София по повод 104 години от Ньойския договор

В Дома на културата „Красно село“ в София организират протестно събрание „104 години Ньойски диктат“ . Уастниците  в протестното събрание могат да видят част от „забранените“ през тази година културни продукти, като книги и изложби, които не бяха..

публикувано на 28.11.23 в 07:05