Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Хвойнева – "Излел е Делю хайдутин"

Снимка: YouTube

Една популярна и обичана фолклорна песен звучи на почти всеки български празник, свързан с исторически събития. Това е прочутата "Излел е Делю хайдутин", включена през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати "Вояджър", като музикално послание от Земята към далечния космос. Песента звучи в Космоса с гласа на великата Валя Балканска.

Не по-малко въздействащо е изпълнението на друга голяма наша певица – Надежда Хвойнева. Всъщност, не много известен е фактът, че първият професионален звукозапис на "Излел е Делю хайдутин" прави именно тя, в студиото на Българското национално радио, а след това записва и Валя Балканска. Самата песен е записана от фолклористи в Златоградско (Южна България) през 30-те години на миналия век, а през 50-те и 60-те години – множество нейни варианти са описани и в Ардинско и Смолянско. 

Надежда Хвойнева е родена през 1936 г., с музика се занимава професионално от 1956 година. Записала е стотици песни от Родопите за фонда на БНР, БНТ и някогашната държавна звукозаписна компания "Балкантон". Пяла е в най-престижните концертни зали на Европа, Азия, Америка и Африка. Умира през 2000 г. Посмъртно е обявена за „Жена на годината“ от Американския биографичен институт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аскер"

Lyrra е творческият псевдоним на младата певица Любомира Павлова. Преди да започне да се изявява като самостоятелен артист, тя доби известност от участието си в знакови народни формации като "Мистерията на българските гласове", "Чинари", триото..

публикувано на 03.09.24 в 10:15
Максим Ялнъзов

"Без тебе няма любов"

"Без тебе няма любов" е най-новата песен на Максим Ялнъзов. Освен изпълнител, той е и автор на музиката, текста и аранжимента. "Без тебе няма любов" е посветена на музиката като най-хубавата и смислена част от живота на младия творец...

публикувано на 31.08.24 в 10:15

"Имам всичко"

Ева Бел и Емин, които са сценични партньори и пеят заедно по участия, наскоро записаха съвместната си песен "Имам всичко". Познаваме Емин Ал-Джунейд от участието му в Националния конкурс за забавна песен "Бургас и морето", когато преди две..

публикувано на 30.08.24 в 10:15