Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриархът назначи свещеници, които да служат в Руската църква

| обновено на 25.09.23 в 19:28
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит назначи столични свещеници, които да извършват обичайните богослужения в храм “Св. Николай Мирликийски”, известен като Руската църква в София, съобщиха от Светия синод на БПЦ. Както и досега вярващите ще могат да се покланят пред мощите на Св. Серафим Софийски и да измолват подкрепата му.

Преди броени дни храмът остана затворен, след като трима свещеници бяха експулсирани заради шпионаж в полза на Русия.


Негово Светейщество е информирал в писмо руския патриарх Кирил за предприетите действия. Той очаква също така съдействие от посолството на Русия у нас за отварянето на храма. 

Всякакви други въпроси от светски, юридически и административен характер, свързани с казуса около Руската църква, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на синода, се подчертава в съобщението.  

Според информация на БНР българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил привикан днес в руското външно министерство, където му е бил заявен решителен протест по повод изгонените трима представители на руската църква. Според руското външнополитическото ведомство изгонването на предстоятеля на Подворието на Руската православна църква в София и на двама служители на Подворието е станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма". 

В разговор с представители на Светия синод на БПЦ премиерът Николай Денков е изразил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, ако това е в нейните правомощия и ръководният орган на църквата сметне за необходимо. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23