Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балчишката Тузла, където лиманната кал и египетският метод правят чудеса

Снимка: Венета Николова

Балчишката Тузла представлява две езерца, разположени в непосредствена близост едно до друго, буквално на метри от морския бряг. Освен че е красиво, мястото е лечебно. Водата тук е много солена, почти колкото тази на Мъртво море – най-соления воден басейн на планетата. Вероятно на това се дължи и уникалният състав на образувалата се на езерното дъно кал, за чиито свойства се носят легенди.  


В края на септември, когато активният туристически сезон е приключил в съседния курортен град Балчик, на Тузлата все още се срещат хора, покрити с тъмносива консистенция. Кой намазал ръка, кой – кръст или крак, всеки търси лек за своите болежки. За целта обаче трябва да се влезе по-навътре в езерото, откъдето се черпи лечебната кал.

Свойствата й били известни още през 30-те години на миналия век, когато тук се появяват т.нар. Тузленски бани, оборудвани с женски и мъжки кабини за достъп до въпросната кал. „Лиманното чудо“ облекчава артрози, тендовагинити, нервнодегенеративни заболявания, като болестта на Паркинсон, но също и кожни болести, радикулити, плексити, включително състояния след прекаран инсулт и т.н. На фона на езерната синева се белее самотният силует на специализираната болница за рехабилитация "Тузлата", изникнала тук през 50-те години на ХХ век:

"Този метод на лечение и профилактика или т.нар. египетски метод, е известен още от древността. И ние сме единствените в България, които успяват да го предложат на пациентите, тъй като при нас лечението се провежда на самия бряг на лиманното езеро, откъдето черпим калта. С нея пълним едни вани, от които хората се мажат" – казва д-р Камелия Кирчева, управител на болницата. Споменатият от нея египетски метод се основава изцяло на благотворното въздействие на слънцето, калта, лиманната и минералната вода. Ето как протича калолечението на Тузлата:


"Трябва да останете около 30-40 мин на слънце, за да могат да се отпушат порите на кожата, след което се намазвате с около половин до един сантиметра лечебна кал. Когато се извади от езерото, тя е кашообразна с тъмносив цвят. При нанасяне върху тялото течната фаза се изпарява и излиза през порите и калта изсъхва, става сивопепелява, като започва да се напуква. След като тя изсъхне, хората трябва да влязат в езерото, за да я отмият. Не трябва да се ползват миещи продукти, тъй като някои от съставките на калта може да влязат във взаимодействие с тях и да предизвикат алергични реакции. Затова е хубаво изплакването да бъде само със солената вода от лиманното езеро и след това с минералната вода, с която разполагаме" – категорична е д-р Кирчева.


За да има ефект, една процедура продължава максимум от 2 до 3 часа. Болничното заведение разполага със специален кът на самото езеро, който е достъпен и за туристите срещу заплащане на минимална такса. За разлика от "дивото калолечение" на отсрещния езерен бряг, тук те разполагат със всички необходими удобства:

"Имаме сектор към болницата, който се казва "Открито калолечение". Там са обособени две отделения – за мъже и за жени. Има пясъчник, където хората могат предварително да легнат и да използват слънчевите лъчи, има пейки, където след като се намажат, могат да седнат или пък да стоят прави. Много добре е поддържана инфраструктурата. Има 2-3 вани, в които ние непрекъснато вадим лечебната кал от езерото, както и чадъри, съблекални и т.н." – казва д-р Кирчева.


Болницата на Тузлата е специализирана в лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната и централната нервна система, кожни заболявания и пр. Работи също със Здравната каса и НОИ. Тук идват и българи, които живеят в чужбина и използват лятната ваканция, за да се справят със своите болежки край езерото. Редовни пациенти има и от Канада, Германия, Турция и Великобритания.

Тузлата е част от екологичната мрежа Натура 2000 и е убежище на няколко вида птици, сред които и бялата чапла. Така че докато се мажете с тъмносивата кал и се наслаждавате на красивата гледка към езерцата, над главите ви ще прелитат чапли и други пернати създания.

Снимки: Венета Николова, специализирана болница за рехабилитация "Тузлата"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31