Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БПЦ няма правомощия да отвори Руската църква в София

Снимка: БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква се надява Руската църква "Свети Николай Мириклийски" да бъде отворена в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на Българската православна църква и Българската Патриаршия. Това заяви говорителят на Синода старозагорският митрополит Киприан. Светият Синод подкрепи българския патриарх Неофит в качеството му на софийски митрополит, който е изпратил писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил по отношение на храма-подворие "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". Това стана на първото редовно заседание на съборния орган на БПЦ, след като беше прекъсната богослужебната дейност на софийския храм след експулсирането на нейни служители при акция на ДАНС на 21 септември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23