Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София все по-магнетична за чужденците

5
Църквата Ротонда - “Св. Георги”
Снимка: БТА

С 19% повече туристи са посетили София през първите осем месеца на 2023 година спрямо същия период от 2019 г. - времето преди Covid-кризата, съобщи БТА, позовавайки се на данни на Столичната община.

Реализираните за периода нощувки са над 1 600 000. Преобладават туристите от Израел, Италия, Германия, Румъния и Турция. Възстановяват се и посещенията от Великобритания и Гърция.
Повишава се също така интересът на българските туристи от другите краища на страната към столицата.


Сред интересните за туристите-любители на археологията обекти са Античният комплекс "Сердика", археологическото ниво под храма "Света София", Музеят за история на София, Триъгълната кула на Средика, издигната след средата на V в и мн. др.
Привлекателни за гостите на столицата са също културните събития като Софийски музикални седмици, Опера в парка, класическите концерти на пл. "Св. Александър Невски", фестивалът А to Jaz и др.


БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Поречието на Горна Арда – само за приключенци, ценители на дивата природа и гурме

Поречието на река Горна Арда в Западните Родопи крие цяла поредица от малки села с типични каменни родопски къщи и тиклени покриви, а местното население успешно развива селски и приключенски туризъм. Смилян, Горна Арда, Могилица, Сивино и още няколко..

публикувано на 21.02.24 в 11:35

Испанските туристи откриват в България европейска екзотика

Последните години със сигурност има засилен интерес на испански туристи към България като дестинация. Ръстът им за 2 години е с над 10%, каза за БНР Йонка Бакърджиева, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Търсят..

публикувано на 19.02.24 в 14:40
Българският щанд в Букурещ

Българският туризъм се представя на изложения в Букурещ и Кишинев

С най-големия национален щанд от 300 квадратни метра България се представя на най-авторитетното туристическо изложение в Румъния. Събитието се провежда за 49-и път в най-големия изложбен център на Букурещ „Ромекспо“.  От страната ни на форума..

публикувано на 17.02.24 в 11:42