Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чудеса от България отвъд Океана

300 българи от Америка представиха фолклора ни на Световния културен фестивал във Вашингтон

Снимка: Facebook/Георги Панайотов

Над 300 сънародници от Америка представиха България на Световния културен фестивал във Вашингтон, организиран от международната фондация The Art of Living.

250 танцьори от няколко български фолклорни трупи в САЩ, заедно с гайдари и кукери изпълниха грандиозна обща хореография, представяща в 7 минути различните фолклорни области на страната ни. Музиката е създадена специално за фестивала от известния композитор Георги Андреев, вокалното изпълнение е на Деси Добрева, а гайдарите бяха предвождани от Кирил Кетев.


Цялостната визия на спектакъла е дело на Иринка Гочева, хореограф на един от най-големите състави зад граница – танцов ансамбъл “Хоро” в Чикаго. В участието и подготовката се включиха още ансамбъл “Лудо Младо” с ръководители Пепи Петров и Мариета Мирчева, “Жарава” с ръководител Деси Йорданов, “Верея” с ръководител Константин Маринов и “Българе” от Сан Франциско.


„Чудеса от България“ – така е озаглавено видеото, представящо българското участие, което ни приканва да се потопим във вековните ритми и танцови фигури на от една от най-старите държави в Европа.

„На сцената всички танцьори бяха поведени от журналистката Галина Петрова, която носеше традиционна питка със здравец, олицетворявайки красотата на българката. Константин Маринов от ансамбъл "Верея", облечен като кукер гони злите духове около нея. Минути по късно певицата Деси Добрева озари огромната сцена, а около нея танцьорите заиграха кръшни хора под звуците на разнообразните български ритми. Финалът предизвика истински фурор в публиката, която наблюдава от над 60 екрана разположени по целия National Маll. Това е първото общо участие на толкова български танцьори от САЩ на едно място“, разказва във фейсбук публикация Светослав Станков, генерален консул на България в Чикаго.

Подготовката на българското участие в събитието е отнела повече от 6 месеца, като всички участници са се включили в каузата абсолютно доброволно, с желание да представят Родината. Организацията е дело на Деница Станчева – Батежда, която от години е член на организацията Art of Living.

Това беше 4-ото издание на форума, като за първи път той гостува в Северна Америкa. В него се включиха 17 хиляди участници от различни държави, а изпълненията бяха наблюдавани на място от едномилионна публика.


„Българските танцьори изправиха на крака зрителите на Световния фестивал на културата във Вашингтон. Благодаря на всички тях за усилията, ентусиазма, затова, че съхраняват българските традиции и култура в САЩ и за любовта им към България!“ – написа от своя страна българският посланик в САЩ Георги Панайотов.

Снимки: Facebook / Георги Панайотов
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25