Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба с творби от XII Международно биенале "Майстори на карикатурата" в Пловдив

В Регионалния етнографския музей на град Пловдив беше открита изложба към XII Международно биенале "Майстори на карикатурата". Експозицията, включваща най-ярките творби на участници в проявата, може да бъде разгледана до края на месец октомври. Темата тази година е "Магията във времето и пространството". Тя  е насочена към света на свръхестественото и магическото, съпътстващи човечеството още от древността, съобщават организаторите. Според тях, чрез универсалния език на карикатурата, авторите са успели да разкрият различни противоположни категории като истина и заблуда, смешно и тъжно, традиционно и модерно, сътворявайки истински шедьоври.


За настоящето издание на биеналето бяха изпратени 232 карикатури от 106 автори. Те са представители на 37 държави от пет континента. Според регламента, журито номинира 20 творци. Петима от тях бяха удостоени със званието "Майстор на карикатурата", а останалите получиха диплом. Освен тях, в каталога на Биеналето са включени и други интересни карикатури. Изложбата в Етнографския музей на Пловдив представя творбите, които отговарят на високите изисквания на конкурсното жури, съобщават организаторите.


Вижте още :

Снимки: Регионален Етнографски музей – Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10